Mysig soffa i vardagsrum

Uppdaterad: 2025-07-04

Mäklararvodet är avdragsgillt när du deklarerar din bostadsförsäljning. Det innebär att du får dra av hela mäklararvodet som en försäljningsutgift i deklarationen. Detta gäller oavsett om du har sålt bostaden med vinst eller med förlust.

Nedan förklarar vi hur avdraget fungerar i praktiken vid både vinst och förlust, samt vad som gäller för privatpersoner och företag.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Avdragsgillt mäklararvode – vad betyder det?

Att en kostnad är avdragsgill innebär att du får räkna bort den från din skattepliktiga vinst. Mäklararvodet räknas som en avdragsgill försäljningskostnad, vilket betyder att du får dra av den kostnaden innan du beräknar skatten på vinsten. När du deklarerar försäljningen ska du alltså ange mäklararvodet under posten “försäljningsutgifter” i din deklaration. Detta minskar vinsten som beskattas och därmed sänks den skatt du ska betala.

Om du i stället har sålt med förlust ökar avdraget för mäklararvodet storleken på din avdragsgilla förlust, vilket kan ge dig rätt till skattereduktion (dvs. pengar tillbaka på skatten).

I praktiken innebär detta att mäklarkostnaden är helt avdragsgill vid vinst och delvis avdragsgill vid förlust – vi förklarar detaljerna nedan.

Jämför mäklararvoden – få offerter från mäklare

Alla mäklare tar inte samma arvode – och alla erbjuder inte samma tjänster. Jämför enkelt och hitta rätt mäklare för din försäljning.

Jämför mäklararvoden här

Så gör du avdrag för mäklararvode

Mäklararvodet brukar vara den enskilt största avdragsgilla kostnaden vid en bostadsförsäljning, så se till att du verkligen drar av mäklararvodet i deklarationen. Att missa att dra av mäklararvodet på skatten kan leda till onödigt hög skatt. I praktiken “skänker” du då 22 % av arvodet till staten helt i onödan.

Avdrag för mäklararvode vid vinst

Om du har sålt bostaden med vinst (dvs. sålt för ett högre pris än du köpte för) ska du betala skatt på kapitalvinsten. I Sverige är skatten på vinst vid bostadsförsäljning 22% av vinsten efter avdrag. Genom att dra av hela mäklararvodet från vinsten minskar du det belopp du betalar skatt på och får därmed lägre skatt.

Varje krona du betalar i mäklararvode minskar alltså din beskattningsbara vinst med en krona. Det innebär i sin tur 22 öre mindre i skatt per krona arvode (eftersom vinstskatten är 22%).

Exempel:

Antag att du gjorde en vinst på 200 000 kr före mäklararvode. Om arvodet till mäklaren var 50 000 kr, minskar vinsten till 150 000 kr när du drar av arvodet. Din vinstskatt blir då ca 0,22 x 150 000 kr = 33 000 kr istället för 0,22 x 200 000 kr = 44 000 kr – du sparar alltså 11 000 kr i skatt tack vare avdraget för mäklarkostnaden.

Avdrag för mäklararvode vid förlust

Avdraget för mäklararvodet gäller även om du har sålt din bostad med förlust, eftersom du även då får dra av arvodet som en försäljningskostnad. När du säljer med förlust finns det ingen vinstskatt att reducera, men du kan i stället få tillbaka pengar genom ett så kallat förlustavdrag.

För privatpersoner gäller att endast 50 % av en kapitalförlust är avdragsgill i deklarationen. Det innebär i praktiken att du får en skattereduktion (skattesänkning) baserat på halva förlustbeloppet. Skattereduktionen är 30 % av det avdragsgilla beloppet upp till 100 000 kronor och 21 % på den del som överstiger 100 000 kronor.

Exempel:

Du säljer din bostad med en total förlust på 100 000 kr (efter att mäklararvode och övriga kostnader räknats in). Hälften av denna förlust är avdragsgill, alltså 0,5 x 100 000 kr = 50 000 kr. Detta ger dig en skattereduktion på 30 % av 50 000 kr, alltså 0,3 x 50 000 kr = 15 000 kr. Om den avdragsgilla delen av förlusten överstiger 100 000 kr gäller 30 % i reduktion för de första 100 000 kr och 21% för överskjutande belopp, enligt gällande skatteregler.

Med andra ord, att dra av mäklararvodet (och andra kostnader) vid en försäljning som gått med förlust ökar din deklarerade förlust, vilket i sin tur kan ge dig mer i skattereduktion. Tänk på att förlustavdraget endast kan utnyttjas det år då försäljningen deklareras, du kan inte spara det till senare år.

Få bästa möjliga arvode – jämför mäklare gratis

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden och få personliga offerter från flera lokala mäklare – helt kostnadsfritt och utan förbindelser.

Jämför mäklararvoden här

Så drar du av mäklararvodet i deklarationen

Oavsett om du har sålt bostaden med vinst eller förlust ska bostadsförsäljningen deklareras i inkomstdeklarationen året efter att försäljningen ägt rum. Det betyder att om du säljer en bostad och skriver under köpeavtalet 2025, ska försäljningen deklareras 2026.

När du fyller i din deklaration ska mäklararvodet anges under “Försäljningsutgifter” i bilaga K5 (för småhus) eller K6 (för bostadsrätt). Ange hela beloppet inklusive moms, enligt det som står på mäklarens faktura. Du behöver inte skicka in kvitto eller faktura, men spara dem i minst fem år efter försäljningen – Skatteverket kan begära att få se underlaget i efterhand.

Andra avdragsgilla försäljningskostnader

Mäklararvodet är inte den enda utgiften du kan dra av. Enligt Skatteverket får du göra avdrag för alla kostnader som har ett direkt samband med försäljningen, bland annat:

  • Annons och marknadsföring Kostnader för att annonsera ut bostaden (t.ex. Hemnet-avgift) och framställa prospekt.
  • Fotografering och homestyling Utgifter för professionell fotografering av bostaden samt homestyling inför visning.
  • Besiktning och energideklaration Om du låtit besiktiga huset eller tagit fram en energideklaration inför försäljningen.
  • Juridisk hjälp Kostnader för juridisk rådgivning eller hjälp med kontrakt i samband med försäljningen.
  • Dolda fel-försäkring Kostnaden för en dolda fel-försäkring är avdragsgill, eftersom den tecknas i direkt samband med försäljningen.

Kom ihåg att flyttkostnader eller städning efter försäljning inte är avdragsgilla, eftersom de inte räknas som försäljningsutgifter.

Avdrag för renovering, förbättringar och andra kostnader

Du får också göra avdrag för kostnader som förbättrat bostaden, till exempel reparationer och underhåll utförda under de senaste fem åren. Även större åtgärder som tillbyggnad eller ombyggnad är avdragsgilla (oavsett när de genomfördes), så länge de väsentligt har höjt bostadens standard. För bostadsrätter kan du göra avdrag för t.ex. kapitaltillskott och inre fond och för småhus även lagfart och pantbrev. Alla utgifter måste kunna styrkas med kvitton eller fakturor.

Uppskov – skjuta upp vinstskatten

Om du har sålt din bostad med vinst och köper en ny bostad kan du i vissa fall få uppskov med att betala vinstskatten. Det innebär att du skjuter upp skatten till ett senare tillfälle, exempelvis tills du säljer den nya bostaden. Uppskovet är räntefritt och kan gälla hela eller delar av vinsten, beroende på köpesumman för ersättningsbostaden. Du ansöker om uppskov i deklarationen samma år du redovisar försäljningen.

Läs mer: Så deklarerar du mäklararvodet

Om bostaden ägts av ett företag

Reglerna ovan gäller privatpersoner som deklarerar försäljning av sin privatbostad. Om bostaden istället ägdes av ett företag (till exempel ett aktiebolag som säljer en fastighet) hanteras avdraget för mäklararvodet inom ramen för företagets bokföring och beskattning.

Även för företag är mäklararvodet en avdragsgill kostnad, men den bokförs som en försäljningsutgift som minskar den beskattningsbara vinsten i verksamheten. Företaget betalar därmed mindre bolagsskatt tack vare avdraget. Arvodet kan exempelvis bokföras på ett konto för försäljningskostnader eller mäklartjänster, och på så vis reducera vinsten före skatt.

Processen för att bokföra och deklarera en fastighetsförsäljning i ett företag skiljer sig från hur privatpersoner deklarerar. Det innefattar att redovisa vinsten eller förlusten i resultaträkningen och att hantera eventuell moms på mäklararvodet korrekt (fastighetsförsäljning är momsfri, så mäklarens faktura har oftast moms som inte är avdragsgill som ingående moms för företaget, istället blir hela beloppet en kostnad).

Läs mer: Bokföra mäklararvode vid försäljning av fastighet i företag

Vad tar mäklare i arvode?

Mäklararvoden kan skilja sig mycket – både i pris och vad som ingår. Jämför flera mäklare samtidigt och få tydliga offerter på både arvode och tjänsteinnehåll.

Jämför mäklararvoden här

Vanliga frågor:

Är mäklararvodet avdragsgillt i deklarationen?

Ja. Mäklararvodet är en avdragsgill kostnad när du säljer en bostad, oavsett om du gör vinst eller förlust. Du drar av det under “försäljningsutgifter” i bilaga K5 (småhus) eller K6 (bostadsrätt).

Gäller avdraget både vid vinst och vid förlust?

Ja. Vid vinst minskar mäklararvodet den beskattningsbara vinsten och därmed skatten. Vid förlust ökar det din deklarerade förlust, vilket kan ge rätt till skattereduktion.

Hur mycket skatt sparar jag genom att dra av mäklararvodet?

Du sparar 22 % av arvodets belopp i skatt om du gör vinst. Exempel: Ett mäklararvode på 50 000 kr ger en skattesänkning på 11 000 kr (0,22 × 50 000 kr).

Var i deklarationen fyller jag i mäklararvodet?

Du anger mäklararvodet som en försäljningsutgift i bilaga K5 (för småhus) eller K6 (för bostadsrätter). Beloppet ska vara inklusive moms.

Behöver jag skicka in fakturan på mäklararvodet?

Nej, du behöver inte skicka in själva fakturan när du deklarerar, men du måste spara fakturan i minst fem år. Skatteverket kan begära att få se underlag i efterhand.

Vad händer om jag glömmer att dra av mäklararvodet?

Då riskerar du att betala onödigt hög skatt. Vid vinst kan det betyda tusentals kronor i extra skatt som du egentligen inte är skyldig att betala.

Kan jag få uppskov på skatten även om jag dragit av mäklararvodet?

Ja. Att dra av mäklararvodet påverkar inte rätten till uppskov. Uppskovet gäller den återstående vinsten efter avdraget.

Vad mer kan jag dra av utöver mäklararvodet?

Du kan även göra avdrag för t.ex. homestyling, besiktning, energideklaration, annonskostnader och förbättringsutgifter (som renovering eller tillbyggnad).

Är mäklararvodet avdragsgillt om bostaden sålts via ett företag?

Ja, men då görs avdraget i företagets bokföring, inte i en privat deklaration.

Vad tar mäklare i arvode?
Jämför här