Hur mycket provision tar en mäklare?

Enligt den statistik som bostadssäljare rapporterar in är det genomsnittliga mäklararvodet 64 083 kr. Det är ett procentarvode på 2,8 %. Mäklararvodet för villor är 73 089 kr (3,4 %) och för bostadsrätter 49 531 kr (2,8 %). Att mäklarens provision vanligtvis är högre vid försäljning av hus jämfört med bostadsrätter beror helt enkelt på att det oftast inkluderar mer arbete och ett större ansvar för mäklaren.

Hur mycket provision tar en mäklare?

När du ska sälja din bostad är det bra att ha koll på vad som är ett normalt och rimligt mäklararvode men du måste också vara medveten om att det är många olika faktorer som styr priset. Hur mycket en mäklare tar i provision beror exempelvis på hens erfarenhet av liknande försäljningar och lokal kännedom om bostadsmarknaden. Bostadens skick, läge och storlek samt mäklartjänstens innehåll är också faktorer som spelar in. Här kan du smidigt och effektiv jämföra mäklararvoden och se vilken typ av provision som är vanligast där du bor och för just din bostadstyp.

Jämför mäklararvoden – få gratis offerter från mäklare

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Jämför mäklararvoden nu

Hur tar en mäklare betalt?

Nu har vi tittat på vad en mäklare tar i provision men hur tar en mäklare betalt? Den vanligaste arvodestypen är en arvodestrappa vilket betyder att mäklaren får en viss procentsats upp till ett visst försäljningspris och en annan procentsats på det belopp som överstiger detta. Rörlig provision innebär att mäklaren får en procentsats av köpeskillingen och fast arvode är när mäklaren och säljaren kommer överens om ett pris som ligger fast oavsett slutpriset på försäljningen. Det går också att kombinera olika arvodestyper, till exempel att mäklaren får en procentsats på köpeskillingen men med en viss lägsta ersättning. Mäklarkostnaden är avdragsgill i deklarationen.

Mäklaren drar ofta av arvodet från köparens deponerade handpenning. Om bostaden inte säljs tar mäklaren vanligtvis inget betalt men detta styrs av formuleringen i uppdragsavtalet mellan säljare och mäklare. Ibland har mäklaren förhandlat sig till en ersättning för särskilda utlägg även om bostaden inte säljs och i vissa fall kan mäklaren ha rätt till provision även efter uppsagt avtal.

Vad ingår normalt i mäklarens provision?

Ju fler uppdrag och ju mer service en mäklare erbjuder i tjänsten desto högre brukar också provisionen bli. Många mäklarbyråer inkluderar värdering, fotografering, marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, deponering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär i grundtjänsten medan saker som annonser på Hemnet, homestyling och flyttstädning vanligtvis inte ingår. Kom dock ihåg att allt är en förhandlingsfråga mellan säljare och mäklare och för att kunna förhandla effektivt är det bra att börja med att jämföra och ta in offerter från flera olika mäklare. Titta alltså både på priset och på vad som ingår i tjänsten innan du bestämmer vilken mäklare som ska få ta hand om din bostadsförsäljning.

Vad tar en mäklare i provision?

Det beror på många faktorer, till exempel mäklarens rutin och erfarenhet, bostadens läge, skick och storlek samt vad som ingår i mäklartjänsten. Jämför alltid flera mäklare innan du gör ditt val. Det genomsnittliga mäklararvodet 64 083 kr. Det är ett procentarvode på 2,8 %.

Vanliga frågor:

Hur mycket provision tar en mäklare?

Mäklarenskostnaden beror på vad som ingår i mäklarens tjänst, bostadstyp och läge samt mäklarens kunskap och erfarenhet.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här