Uppdaterad: 2025-07-04
I mäklararvodet ingår normalt allt från värdering och fotografering av bostaden, till marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, hantering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp.
Vad som ingår i arvodet kan ofta förhandlas. Du kan lägga till eller ta bort tjänster – och olika mäklare erbjuder olika saker. Jämför därför vad som ingår i priset hos flera mäklare.
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om vad som ingår i mäklararvodet.
Innehåll på denna sida

Vad ingår i arvodet?
Nedan går vi igenom de delar som vanligtvis ingår i mäklararvodet:
1. Värdering av bostaden
Mäklaren värderar din bostad och föreslår ett rimligt utgångspris. I samband med värderingen presenterar mäklaren ofta också hur försäljningsprocessen kommer att gå till och vilka tjänster mäklaren erbjuder.
2. Rådgivning
Mäklaren ger löpande rådgivning under hela försäljningen. Det kan handla om allt från stylingtips inför fotografering och visning, till råd om rätt utgångspris, marknadsläget och vilka bud man bör acceptera. Mäklaren bistår även med juridisk vägledning kring exempelvis vad som måste stå i ett köpekontrakt, vad som gäller vid dolda fel, servitut eller bygglov, samt vilka skyldigheter och rättigheter säljaren har enligt lag. Även om mäklaren inte är jurist, är det en del av uppdraget att förklara de juridiska momenten på ett tydligt och korrekt sätt. Mäklaren har erfarenhet av bostadsaffärer och kan därför guida dig genom svåra beslut och se till att affären fortlöper smidigt och enligt gällande regler.
3. Fotografering, objektsbeskrivning och insamling av information
Mäklaren ordnar professionell fotografering av bostaden, både interiört och exteriört, för att ta fram säljande bilder till marknadsföring och objektsbeskrivning. Samtidigt samlar mäklaren in all relevant information om bostaden, såsom fakta, dokument och andra uppgifter som spekulanter kan behöva inför ett köp.
4. Kontroll av pantbrev och inteckningar
Mäklaren kontrollerar om bostaden är belånad genom att ta fram information om eventuella pantbrev och inteckningar. Detta görs för att kunna informera spekulanter om vilka lån som belastar bostaden och för att säkerställa att den kan säljas fri från tidigare skulder. För fastigheter inhämtas uppgifter från Lantmäteriet, och för bostadsrätter från föreningen.
5. Marknadsföring
Bostaden marknadsförs brett för att locka så många spekulanter som möjligt till visning. Mäklaren annonserar till exempel på bostadssajter (som Hemnet), i sociala medier och lokaltidningar, visar upp bostaden i sitt skyltfönster och skickar information till sitt spekulantregister. Målet är att nå rätt köpare snabbt.
6. Visningar
Mäklaren planerar och håller i visningar för intresserade spekulanter. Vid stort intresse kan extra visningstillfällen ordnas. Under visningarna ansvarar mäklaren för presentationen och besvarar frågor från potentiella köpare. Tänk på att vissa mäklare använder sig av så kallade visningsvärdar i stället för att själva delta på visningen. Tänk på att vissa mäklare använder sig av så kallade visningsvärdar i stället för att själva delta på visningen. Om det är viktigt för dig att mäklaren sköter visningen bör du stämma av detta i förväg – och om mäklaren inte går med på det kan det vara klokt att välja en annan.
7. Budgivning
När det är dags för budgivning sköter mäklaren hela processen. Mäklaren tar emot bud från spekulanterna, håller kontakt med alla budgivare och fungerar som mellanhand i förhandlingarna. Enligt fastighetsmäklarlagen ska mäklaren vara opartisk gentemot både köpare och säljare – utom när det gäller försäljningspriset, där ska mäklaren verka för att säljaren får så högt slutpris som möjligt.
8. Kontroll av köparens lånelöfte
Innan kontraktet skrivs på kontrollerar mäklaren att köparen har ett giltigt lånelöfte. Det minskar risken för att affären avbryts i efterhand på grund av finansieringsproblem och säkerställer att köparen är redo att fullfölja köpet.
9. Kontraktsskrivning
Mäklaren förbereder alla nödvändiga dokument för kontraktsskrivningen. När köpekontraktet ska undertecknas ser mäklaren till att allt blir juridiskt korrekt ifyllt och signerat av båda parter.
10. Deponering av handpenning
Vid en bostadsaffär betalar köparen vanligtvis en handpenning (ofta 10 % av köpesumman) när kontraktet skrivs under. Handpenningen deponeras på mäklarens klientmedelskonto tills affären slutförs på tillträdesdagen. Mäklarens arvode dras vanligtvis från handpenningen innan återstoden betalas ut till säljaren. Det innebär att arvodet i praktiken tas ur köparens förskottsbetalning, men det är säljaren som betalar mäklararvodet i slutändan, eftersom beloppet annars skulle ha tillfallit säljaren. Här kan du läsa mer om när man betalar mäklararvodet.
11. Tillträde
Mäklaren hjälper även till på tillträdesdagen, det vill säga den dag då köparen betalar resterande belopp (slutlikviden) och får nycklarna. Mäklaren kontrollerar att pengarna har kommit in innan nycklarna lämnas över och ser till att överlämningen av bostaden sker tryggt, korrekt och enligt överenskommelse.
12. Deklarationshjälp efter avslutad affär
Efter att försäljningen är genomförd brukar mäklaren erbjuda hjälp med deklarationen av bostadsaffären, det vill säga vilka uppgifter som ska redovisas till Skatteverket och hur man räknar ut vinst eller förlust. Kom ihåg att du får göra avdrag för mäklararvodet i deklarationen, vilket minskar den skatt du behöver betala på vinsten.
Vad ingår inte i arvodet?
Det finns även kostnader i en bostadsförsäljning som oftast inte ingår i mäklarens arvode. Exempelvis brukar homestyling, besiktning, Hemnets annonsavgift och flyttstädning vara separata kostnader som säljaren själv får stå för. Samtidigt är allt en förhandlingsfråga. I vissa fall kan man avtala med mäklaren att inkludera vissa extratjänster i arvodet om det är viktigt för affären.
Jämför arvoden och vad som ingår
Jämför alltid offerter från flera mäklare och var tydlig med vilka tjänster du förväntar dig. Att jämföra arvoden och villkor ger dig bästa möjligheten att hitta rätt mäklare till rätt pris – med precis de tjänster du vill ska ingå i arvodet.
Jämför mäklararvoden nuFörhandla arvode och vad som ingår
Innan du anlitar en mäklare ska ni komma överens om vad som ska ingå i arvodet, men också vilken provisionsmodell som ska gälla. Mäklaren kan få en viss procentsats av bostadens försäljningspris. Mäklararvodet kan också vara ett fast pris, alltså en förutbestämd summa som inte påverkas av bostadens slutpris. Provisionstrappa eller arvodestrappa innebär att provisionen ökar och mäklaren får mer betalt om slutpriset når över ett visst förutbestämt belopp.
Vilken arvodesmodell som passar bäst beror på situationen och vad du som säljare föredrar. Föredrar du tryggheten med ett fast pris, eller att mäklaren har provision och därmed motivation att få upp slutpriset?
Vad som är en rimlig mäklarprovision beror på flera faktorer, till exempel bostadens läge, typ (lägenhet, villa eller radhus) samt försäljningspris. Oavsett vilken arvodesmodell du väljer är både priset och vad som ingår oftast en förhandlingsfråga mellan dig och mäklaren. Därför är det klokt att jämföra mäklararvoden och vad som ingår innan du väljer. Se våra tips för att förhandla mäklararvodet för konkreta råd om hur du kan pruta och förhandla fram bästa möjliga upplägg.
Innan du skriver på med mäklaren
Innan du skriver på mäklarens uppdragsavtal är det viktigt att förstå vad mäklarens ensamrätt innebär. De flesta mäklare vill ha ensamrätt, som vanligtvis gäller i cirka tre månader. Ensamrätten innebär att mäklaren kan ha rätt till ersättning även om bostaden säljs utan mäklarens direkta hjälp under den perioden, om du exempelvis själv hittar en köpare.
Mäklaren kan också ha rätt till provision även efter att uppdraget avslutats, om du till exempel säljer till en köpare som mäklaren tidigare har förmedlat. Läs mer i artikeln När och hur länge har mäklaren rätt till provision? om dessa regler och hur länge mäklarens rätt till ersättning kan gälla.
Titta också på hur uppsägningsvillkoren i avtalet ser ut, till exempel om mäklaren tar betalt för utlägg även om försäljningen inte blir av, eller om du avbryter uppdraget i förtid. Vissa mäklare förhandlar in att få ersättning för direkta kostnader även om bostaden inte säljs, medan andra inte tar betalt alls om affären uteblir. Se artikeln Vad kostar mäklaren om man inte säljer? om vad som kan hända om försäljningen avbryts.
Slutligen kan det nämnas att det finns möjlighet att anlita en mäklare endast för en begränsad del av tjänsten. Vissa säljare väljer till exempel att själva sköta visningar och budgivning, och anlitar endast mäklaren för pappersarbetet, det vill säga kontraktsskrivning och övriga formalia. Detta kallas för ett skrivuppdrag och innebär ett lägre arvode, men som säljare får du då också ta ett betydligt större eget ansvar för försäljningen.
Jämför arvoden – få offerter från mäklare
Mäklararvoden kan variera kraftigt beroende på ort, bostadstyp och mäklarfirma – både i pris och i vad som faktiskt ingår.
Du beskriver kort din bostad, och får sedan offerter från lokala mäklare – helt gratis och ej bindande. Du väljer själv om du vill gå vidare med någon av dem. Det är ett enkelt sätt att hitta rätt mäklare till rätt pris.
Jämför mäklararvoden nuVanliga frågor:
Vad ingår i mäklararvodet?
I mäklararvodet ingår vanligtvis allt från värdering, fotografering och marknadsföring till visningar, budgivning, kontraktsskrivning, handpenninghantering och deklarationshjälp. Exakt vad som ingår varierar mellan olika mäklare.
Vad ingår inte i mäklararvodet?
Vissa kostnader ingår normalt inte i mäklararvodet, till exempel homestyling, besiktning, Hemnet-annonsering och flyttstädning. Dessa betalas vanligtvis av säljaren, men kan ibland förhandlas in i arvodet.
Ingår Hemnet i mäklararvodet?
Nej, Hemnet-avgiften (kostnaden för att annonsera på Hemnet) ingår oftast inte i mäklararvodet. Det är en separat kostnad som vanligtvis betalas av säljaren själv, om man väljer att annonsera bostaden på Hemnet.
Kan man förhandla om vad som ingår i arvodet?
Ja, både priset och vad som ingår i mäklararvodet är vanligtvis förhandlingsbart. Du kan ibland lägga till eller ta bort tjänster beroende på dina behov. Det går också att komma överens med mäklaren om att inkludera extratjänster som homestyling eller flyttstädning, men sådana tjänster är inte standard utan måste avtalas specifikt.
Ska man jämföra olika mäklare?
Ja, det är mycket klokt att jämföra flera mäklare, både vad som ingår i arvodet och vilket arvodesupplägg de erbjuder. Olika mäklare kan ha olika styrkor, priser och villkor.