Vad ingår i mäklararvodet?

De flesta som ska sälja en bostad anlitar en mäklare för att få hjälp med säljprocessen, från värdering till att nycklarna lämnas över till den nya ägaren. Vid val av mäklare är det viktigt att jämföra flera offerter från olika mäklarfirmor för att få det bästa priset men det är också mycket viktigt att i samband med detta jämföra vad som faktiskt ingår i mäklarpriset. Olika mäklare inkluderar olika saker i sina tjänster. Detta ingår vanligtvis i mäklararvodet:

1. Värdering

Mäklaren värderar bostaden och kommer överens med säljaren om ett pris. Mäklaren presenterar här också ofta själva säljprocessen och mäklarens tjänst.

2. Fotografering och insamlande av information

Mäklaren anlitar en fotograf som tar bilder både interiört och exteriört. Bilderna används i marknadsföringen och i objektsbeskrivningen. Mäklaren samlar också in så mycket information om bostaden som möjligt.

3. Marknadsföring

I detta steg ska bostaden visas upp i så många kanaler som möjligt för att locka spekulanter till visningen. Marknadsföring kan exempelvis ske i sociala medier, annonser i lokaltidning och på bostadssajter, i mäklarens skyltfönster och i hens spekulantregister.

4. Visningar

Mäklaren håller i visningen och eventuella extravisningar om det behövs.

5. Budgivning

När budgivningen startar sköter mäklaren denna och alla förhandlingar med spekulanterna.

6. Rådgivning

Detta kan handla om allt möjligt, från stylingtips inför försäljningen till ekonomisk rådgivning.

7. Deponering av handpenning

Handpenningen betalas av köparen till säljaren men deponeras oftast till mäklaren tills affären är avslutad. Mäklarens arvode dras vanligtvis från handpenningen.

8. Kontraktsskrivning

Mäklaren upprättar alla dokument inför kontraktsskrivningen samt hjälper till vid tillträdet.

9. Deklarationshjälp vid avslutad affär

Mäklaren hjälper till med deklarationen av försäljningen. Tänk också på att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.

Det finns också kostnader i samband med en bostadsförsäljning som vanligtvis inte ingår i mäklararvodet. Det kan till exempel vara homestyling, besiktning, annonser på Hemnet och flyttstädning. Det är dock alltid en förhandlingsfråga om vilka tjänster som ska bakas in i mäklararvodet. Jämför därför offerter från flera olika mäklare, var tuff i förhandlingen och fundera noga över vilken arvodestyp, se nedan, som passar din försäljning bäst.

Vad ingår i mäklararvodet?

Jämför mäklararvoden – få gratis offerter från mäklare

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvode eller provision

Innan du anlitar en mäklare ska du alltså komma överens med mäklaren om vad som ska ingå i mäklartjänsten. Ni ska också bestämma vilken arvodestyp som ska gäller. Det finns olika upplägg för mäklarens arvode. Mäklaren kan få en viss procentsats av köpeskillingen. Mellan två och tre procent av försäljningspriset är en rimlig mäklarprovision. Mäklararvodet kan också vara ett fast pris, alltså en förutbestämd summa som inte påverkas av bostadens slutpris. Trappsats eller arvodestrappa innebär att provisionen ökar och mäklaren får mer betalt om bostadens slutpris når över ett visst bestämt belopp.

Innan du skriver på mäklarens uppdragsavtal är det också bra att förstå vad mäklarens ensamrätt till försäljningen innebär. Detta brukar nämligen de flesta mäklare kräva och det betyder att mäklaren kan har rätt till ersättning under en viss tid även efter avslutat uppdrag. Titta också på hur uppsägningsvillkoren i avtalet ser ut, om mäklaren tar betalt för särskilda tjänster även om försäljningen inte blir av och hur mäklaren arbetar med assistenter. Du kan också anlita en mäklare endast för pappersarbetet om du sköter själva försäljningen själv. Detta kallas för ett skrivuppdrag.

Vad ingår i mäklararvode?

Värdering, fotografering, marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, deponering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär ingår i princip alltid men allt är en förhandlingsfråga mellan mäklare och säljare.

Vanliga frågor:

Ingår Hemnet i mäklararvodet?

Avgift till Hemnet ingår oftast inte i mäklararvodet.

Vad ingår i mäklararvodet?

Det är vanligt att värdering, fotografering, marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, deponering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär ingår i mäklararvodet. Säljaren och mäklaren kan dock komma överens om att också andra saker ska ingå som till exempel homestyling och flyttstädning.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här