Vad tjänar en mäklare i provision?

Vad en mäklare får i provision beror på många faktorer. En skicklig mäklare med lång erfarenhet i branschen och ett stort kontaktnät kan ofta ta en högre provision än en nyutexaminerad mäklare. Även bostadens typ, om det är ett hus eller en bostadsrätt, samt dess läge och skick påverkar mäklarens provision. Självklart styr också mäklartjänstens innehåll priset men det är också viktigt att komma ihåg att säljaren alltid kan förhandla om mäklararvodet med mäklaren. Jämför därför flera offerter från olika mäklarfirmor med varandra innan du bestämmer vem ska få hjälpa till med din bostadsförsäljning. Mäklarens ersättning samt när och hur den ska betalas bör stå med i uppdragsavtalet.

Vad tjänar en mäklare i provision?

Genomsnittligt mäklararvode och mäklarens del av provisionen

Det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige är 64 146 kr, vilket är ett procentarvode på 2,8 %. Denna statistik baseras på uppgifter som bostadssäljare rapporterat in. Mäklararvodet är något högre för villor än för bostadsrätter och det hänger ihop med att det ofta innebär mer arbete och ansvar att sälja ett hus.

Hur mycket av mäklararvodet får då mäklaren? De flesta mäklare får en helt provisionsbaserad lön och har ingen fast lön. Säljer mäklaren inga bostäder en månad betalas det då heller inte ut någon lön. Mellan 20–30 % av provisionen är vanligt att mäklaren får behålla i lön. Detta kan dock variera mellan olika mäklarfirmor och det finns också mäklare som har en helt vanlig månadslön.

Jämför mäklararvoden – få gratis offerter från mäklare

Mäklarnas arvoden skiljer sig en hel del mellan olika städer och områden. För att ta reda på vad olika mäklare tar i arvode och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att samla in offerter och att jämföra mäklare.

Tjänsten är helt gratis och du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får erbjudande av.

Jämför mäklararvoden nu

Vanligaste arvodestypen

Det finns många olika modeller för betalning av mäklarens provision. En mäklare kan ta en viss procentsats av slutpriset i mäklararvode. Mäklaren och säljaren kan också komma överens om ett fast pris, alltså att mäklarens arvode är detsamma oavsett vad bostaden säljs för. Den vanligaste arvodestypen är en arvodestrappa. Det innebär att mäklaren tar olika mycket betalt beroende på vad köpeskillingen landar på. Det kan till exempel vara en viss procentsats upp till ett visst belopp och sedan en högre procentsats om försäljningspriset blir högre. Ibland kan även en fast kostnad bakas in som ska täcka vissa av mäklarens kostnader. Mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.

Vad ingår i mäklararvodet?

Ett högre mäklararvode inkluderar ofta mer service och arbetsuppgifter för mäklaren. I de flesta mäklartjänster ingår värdering, fotografering, marknadsföring, visningar, budgivning, rådgivning, deponering av handpenning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär i grundtjänsten. Andra saker som exempelvis annonser på Hemnet, homestyling och flyttstädning är en förhandlingsfråga som säljaren och mäklaren måste komma överens om.

Vad tjänar en mäklare i provision?

En erfaren mäklare med stort kontaktnät tjänar ofta mer än en ny mäklare. Även bostadstypen, dess läge och skick kan påverka mäklarens provision, samt mäklartjänstens innehåll. Genomsnittliga mäklararvodet är 2,8 % av köpeskillingen och vanligtvis får mäklaren behålla 20–30 % av provisionen i lön.

Vanliga frågor:

Vad får en mäklare i provision?

Mäklarens provision är en förhandlingsfråga mellan mäklaren och säljaren men mäklarens skicklighet och kontaktnät ökar ofta mäklararvodet. Även bostadens läge och skick kan påverka mäklararvodet. Genomsnittlig mäklarprovision är 2,8 % av köpeskillingen och vanligtvis får mäklaren behålla 20–30 % av provisionen i lön.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här