Vem betalar mäklaren – säljaren eller köparen?
Innehåll på denna sida
I Sverige är det i princip alltid säljaren som betalar mäklararvodet. När du anlitar en mäklare skriver du under ett förmedlingsuppdrag som reglerar vad mäklaren ska göra och vilken ersättning som ska utgå. Det är alltså säljaren som ingår avtalet – och därmed också är betalningsansvarig.
Det spelar ingen roll om det är en mindre bostadsrätt eller ett stort hus som säljs – principen är densamma. Mäklarens uppdrag bekostas av den som anlitar honom eller henne, det vill säga säljaren.
Trots att det är säljaren som står för arvodet, är mäklaren enligt fastighetsmäklarlagen skyldig att agera opartiskt. Mäklarens roll är att säkerställa en korrekt och trygg process för både säljare och köpare – från första kontakt till tillträde. Det innebär att mäklaren har ett juridiskt ansvar att ge likvärdig information och stöd till båda parter.
När betalas arvodet?
Mäklararvodet betalas i regel först när bostadsaffären är genomförd. Det sker vanligtvis på tillträdesdagen – den dag då köparen slutbetalar bostaden och får tillgång till nycklarna.
I praktiken dras arvodet ofta från handpenningen via mäklarens klientmedelskonto. Det innebär att mäklaren hanterar pengarna och betalar ut resterande belopp till säljaren efter att arvodet har dragits.
Vad händer om bostaden inte säljs?
I de flesta fall betalas inget arvode om bostaden inte säljs – men vissa mäklare tar ändå ut ersättning för kostnader som till exempel marknadsföring, fotografering eller visningar.
Finns det situationer där köparen betalar mäklaren?
Även om det är mycket ovanligt i Sverige, finns det vissa undantag där köparen kan stå för mäklararvodet. Det kan till exempel gälla:
- Kommersiella fastigheter
- Nyproduktion, där byggherren och köparen kan ha andra avtal
- Köparmäklare, där en köpare själv anlitar en mäklare för att hjälpa till att hitta och förhandla om ett köp (mycket ovanligt i Sverige, men vanligt i till exempel USA)
I svenska privatbostadsaffärer är det dock säljaren som betalar i över 99 % av fallen.
Mäklararvodet är avdragsgillt
Om du säljer en bostad med vinst och ska deklarera försäljningen har du rätt att dra av mäklararvodet som en försäljningskostnad. Det innebär att arvodet minskar din vinst – och därmed också den skatt du behöver betala.
Tänk på att du måste kunna styrka avdraget med faktura eller kvitto om Skatteverket begär det, så spara alltid dina underlag.
Vanliga frågor:
Vem betalar mäklaren – säljaren eller köparen?
Det är nästan alltid säljaren som betalar mäklaren i Sverige.
När betalas mäklararvodet?
Mäklararvodet betalas när bostadsaffären slutförs, det vill säga när slutbetalningen erläggs.
Vad händer om bostaden inte säljs?
Vanligtvis betalas inget arvode, men vissa kostnader kan debiteras om detta har avtalats i förmedlingsuppdraget.
Kan köparen någonsin betala mäklaren?
Det är mycket ovanligt att köparen betalar mäklaren i Sverige. I över 99 % av alla privatbostadsaffärer står säljaren för mäklararvodet.
Arbetar mäklaren bara för säljaren?
Nej, mäklaren är skyldig att vara opartisk och hjälpa både säljare och köpare.