Mäklararvode Örebro – vad är ett rimligt arvode?

Ska du sälja en bostad i Sveriges sjätte största stad? Att göra entré på bostadsmarknaden kan kännas nervöst, och det är inte konstigt att ha massor av frågor som snurrar i huvudet. Det är inte heller ovanligt att dessa frågor handlar om mäklararvodet. Vad är egentligen ett rimligt arvode för en mäklare i Örebro? Vad finns det för olika arvodestyper? Hur mycket skiljer sig mäklararvodet mellan lägenheter och hus? Vad kan du själv göra för att hitta det billigaste mäklararvodet? Här kan du förhoppningsvis få svar på alla dina frågor!

Mäklararvode Örebro

Snittarvoden i Örebro

Bostadstyp Genomsnitt (kr) Snitt (kr) Genomsnitt (%) Snitt (%) Median (kr)
Bostadsrätt 42 423 kr 2,8 % 40 000 kr
Villa 64 062 kr 3,6 % 57 500 kr
Radhus / parhus 48 329 kr 2,7 % 48 000 kr

Jämför mäklararvoden i Örebro

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Örebro och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Örebro.

Ett rimligt mäklararvode i Örebro 2022

Hur mycket provision en mäklare tar beror på vilken typ av bostad du säljer, var du bor samt vilken arvodestyp mäklaren använder sig av. Så vad kostar en mäklare i Örebro? Det är svårt att säga exakt vad kostnaden för mäklararvodet kan hamna på, men det går att få ett bra hum genom att använda våra smarta kalkyler. Kom också ihåg att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen – kostnaden för mäklaren blir alltså lägre i slutändan oavsett vad.

Mäklararvode i snitt för olika bostadstyper

Mäklararvodet för en bostadsrätt i Örebro är alltid lägre än mäklararvodet vid villaförsäljning, och det beror på att större husförsäljningar innebär mer arbete för mäklaren. Ett normalt mäklararvode i Örebro när du ska sälja en bostadsrätt är 42 423 kr, vilket innebär en ungefärlig procentsats på 2,8 % av slutpriset. Ett skäligt mäklararvode för en villa i Örebro ligger i sin tur på 64 062 kr och 3,6 % medan det genomsnittliga mäklararvodet för radhus ligger på 48 329 kr och 2,7 %. I hela Örebro ligger det genomsnittliga mäklararvodet på 55 251 kr och 2,6 %.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Örebro

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 34 155 kr 6,8 %
1 - 2 miljoner kr 38 992 kr 2,7 %
2 - 3 miljoner kr 46 714 kr 1,9 %
10 miljoner kr och över 42 000 kr 0,1 %

Mäklararvoden för hus och villor i Örebro

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 44 373 kr 7,3 %
1 - 2 miljoner kr 55 005 kr 3,8 %
2 - 3 miljoner kr 72 573 kr 2,7 %
4 - 6 miljoner kr 73 740 kr 1,6 %
6 miljoner kr och över 90 000 kr 1,3 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Örebro

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 37 975 kr 5,3 %
1 - 2 miljoner kr 43 721 kr 2,9 %
2 miljoner kr och över 57 974 kr 2 %

Mäklararvoden i Örebro jämfört med andra svenska städer

I Stockholm och Göteborg ligger det genomsnittliga mäklararvodet betydligt högre än i Örebro, samtidigt som den genomsnittliga procentsatsen är lägre. Malmö och Uppsala har i sin tur både högre, genomsnittlig kostnad samt en högre procentsats. Det beror på att mäklarens arvode alltid anpassas efter de aktuella prisnivåerna för bostäder i olika städer.

Mäklararvode - Procentsats eller fast pris?

Vad en mäklare tjänar i provision handlar inte bara om var du bor eller vilken typ av bostad du säljer. Hur mycket du ska betala i mäklararvode beror även på vilken arvodestyp mäklaren använder sig av. Den vanligaste arvodestypen i Örebro är arvodestrappa, men det finns även andra arvodesmodeller. Den så kallade mäklararvode-trappan går ut på att den procentuella vinsten till mäklaren ökar inom olika intervall av köpeskillingen. Vissa mäklarfirmor använder sig istället av mäklararvode med fast pris, medan en del kör på procentuell provision där mäklaren får en viss procentsats av bostadens slutpris. Slutligen finns det även en kombinerad arvodestyp där mäklaren får en procentsats av köpeskillingen, men också en lägsta garantiersättning.

Så kan du få ner kostnaden för mäklararvodet

Vad är ett normalt mäklararvode i Örebro? Detta kan du ganska enkelt ta reda på genom att jämföra mäklararvoden från flera mäklarfirmor, och såklart genom att ha koll på statistiken för just din bostadstyp och ditt bostadsområde. Om du fått reda på hur många procent en mäklare tar i provision och upplever erbjudandet som för dyrt är det alltid okej att vända sig till en annan mäklare. Det finns även andra sätt att sänka den procent som mäklaren tar i provision. Du kan till exempel erbjuda dig att utföra vissa uppgifter själv och på så vis få ner mäklarkostnaden i pris.

Vad tar mäklarna i arvode i Örebro?

Vill du jämföra mäklararvoden i Örebro? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Det ingår oftast i ett mäklararvode 2022

Vad ingår i mäklararvodet? Du kan alltid räkna med att mäklaren genomför en marknadsvärdering av bostaden samt fixar en fotograf som tar bilder till bostadsannonsen. Mäklaren bistår ofta med stylingtips inför fotograferingen, och det brukar även ingå viss marknadsföring av bostaden.

Oavsett om du betalar mäklararvode för en villa eller mäklararvode för en bostadsrätt behöver du aldrig hålla i några visningar själv. Mäklaren bjuder in till och håller i alla visningar med spekulanter och sköter även allting som har med budgivningen att göra. När en köpare finns genomför mäklaren en ekonomikontroll, upprättar alla dokument inför försäljningen, håller kontakt med banken och bokar in ett möte för kontraktsskrivning. Efter affären är avslutad brukar mäklaren hjälpa till med deklarationen av bostaden, och mäklaren förvarar dessutom alla kontrakt och originalhandlingar i 10 år.

Vanliga orosmoment när det gäller mäklararvodet

Ett vanligt orosmoment för bostadssäljare handlar om betalningen av mäklararvodet. Vad ligger mäklararvodet på och har man verkligen råd att betala det innan bostaden är såld? Faktum är att du som säljare inte behöver bekymra dig för detta, eftersom mäklaren själv drar av kostnaden för mäklararvodet från handpenningen. När du får dina pengar från affären är alltså kostnaden redan debiterad, och du slipper ligga ute med stora summor pengar.

Vad händer med mäklararvodet om man inte säljer?

När och hur länge har mäklaren rätt till provision? När du jämför olika mäklararvoden är det här definitivt någonting som du bör titta efter i uppdragsavtalet. Det finns nämligen mäklare som vill ha ensamrätt till försäljning, vilket innebär att mäklararvodet debiteras även om bostaden blir såld utan mäklarens hjälp. Ensamrätt till försäljning kan gälla tre månader åt gången, men det kan även förlängas. Läs igenom uppsägningsvillkoren noga innan du skriver på.

Vad är mäklararvode?

Den lön som en mäklare får för att förmedla din bostad till en säljare kallas för mäklararvode, arvode eller provision.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Örebro?

Mäklararvodena i Örebro har ett genomsnittligt pris som är lägre än i många andra städer i Sverige.

Vad kostar en mäklare i Örebro?

Vad du behöver betala för en mäklare i Örebro beror främst på tre faktorer – vilken mäklare du anlitar, vilken arvodestyp som används samt vilken typ av bostad du säljer.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Örebro?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Örebro ligger på 55 251 kr, och den genomsnittliga procentsatsen ligger på 2,6 %.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här