Mäklararvode Birkastan – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Birkastan är 70 301 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 1,3 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Birkastan.

När du ska sälja lägenheten, villan, radhuset eller sommarstugan finns det en rad olika saker att tänka på. Vad är egentligen bostaden värd? Hur hittar du potentiella köpare? Hur går försäljningen till? Alla detaljer som dessa hjälper en mäklare till med, men det är såklart inte gratis. För att anlita en mäklare behöver du vara beredd på att betala en kostnad i mäklararvode. Så vad kostar en mäklare? Det beror bland annat på vilken arvodestyp mäklaren använder sig av samt vilken typ av bostad du säljer. Ska du sälja en bostad i vackra Birkastan i Stockholm? Då har du kommit rätt! Här finner du all viktig information som kan vara bra att ha koll på när det gäller mäklararvoden i Birkastan.

Snittarvoden i Birkastan

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 70 301 kr 1,3 % 60 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 70 301 kr
Mäklararvode procent 1,3 %
Mäklararvode median 60 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Mäklararvode: Hur mycket behöver du betala?

Hur många procent en mäklare tar baseras som sagt på flera faktorer. I Sverige ligger det genomsnittliga mäklararvodet 2024 på 20 000 kr73 000 kr för bostäder som är värderade upp till 1 000 000 kr, medan ett skäligt mäklararvode för bostäder för över 10 000 000 kr ligger på 75 000 kr300 000 kr. Detta är dock bara ett genomsnitt, och kostnaden för mäklararvodet skiljer sig åt mellan olika städer.

Vad är ett normalt mäklararvode i Birkastan?

I Birkastan ligger det genomsnittliga mäklararvodet på 70 301 kr och 1,3 %, vilket är lägre än snittarvodet i hela Stockholm. Om du däremot jämför Birkastan med Uppsala, Göteborg eller Malmö kan du se att Birkastans mäklararvode i procent är lägre, men att den genomsnittliga summan i flera av de andra städerna är högre. Det beror på att mäklares arvode alltid anpassas efter de aktuella prisnivåerna för bostäder i olika städer. Vad en mäklare tjänar i provision är med andra ord väldigt svårt att säga på rak arm, men du kan få ett bra hum genom att använda våra smarta kalkyler. Kom ihåg att du även kan göra avdrag på mäklararvodet i deklarationen, vilket kommer att sänka priset en aning.

Olika bostadstyper påverkar mäklararvodet

Det är inte bara områdets aktuella bostadspriser som påverkar mäklararvoden i Birkastan. Mäklarkostnaden ser även annorlunda ut beroende om du säljer en bostadsrätt, villa eller ett radhus. Mäklararvodet vid en villaförsäljning är oftast högre än mäklararvodet för en lägenhet i Birkastan, och det beror på att en husförsäljning innebär ett större ansvar och mer jobb för mäklaren. Om man exempelvis tittar på vilken procent en mäklare tar för olika bostadstyper i Sverige 2024 ligger snittet på 3,3 % för villor och 2,7 % för bostadsrätter.

Jämför mäklararvoden i Birkastan

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Birkastan och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Birkastan.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Birkastan

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 4 miljoner kr 48 000 kr 1,6 %
4 - 6 miljoner kr 65 000 kr 1,3 %
6 - 8 miljoner kr 87 000 kr 1,3 %
8 miljoner kr och över 104 000 kr 1 %

Olika typer av arvoden för mäklare i Birkastan

Hur mycket provision en mäklare tar beror även på vilken arvodestyp som används. Den vanligaste arvodestypen som mäklare använder sig av i Birkastan är arvodestrappa. Det finns dock även flera andra arvodesmodeller som kan användas för att räkna ut kostnaden för mäklararvodet. Om du till exempel får en fast summa av din mäklare använder hon eller han sig troligtvis av ett så kallat fast mäklararvode. Ett mäklararvode med fast pris bestäms i förväg och påverkas inte av slutpriset på bostaden.

Mäklare kan även använda sig av ett rörligt mäklararvode i procent, vilket betyder att mäklaren får en viss procentsats av köpeskillingen. Om mäklaren däremot använder sig av den så kallade mäklararvode-trappan ökar procentsatsen inom olika intervall av köpeskillingen. Ibland kan mäklaren även använda sig av en kombinerad arvodestyp som innebär både en lägsta garantiersättning samt en viss procentsats av bostadens slutpris.

Vad tar mäklarna i arvode i Birkastan?

Vill du jämföra mäklararvoden i Birkastan? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Vad ingår i mäklararvodet?

Vad som ingår i mäklararvodet skiljer sig givetvis mellan olika mäklare, men det finns vissa tjänster som du nästan alltid kan räkna med. Det ingår till exempel alltid en marknadsvärdering av bostaden, bokning av fotograf och stylingtips inför fotograferingen. Mäklaren bjuder även in och håller i visningar, sköter budgivningen och tar ansvar för alla steg som leder upp till kontraktskrivningen.

Många bostadssäljare undrar över när mäklararvodet ska betalas. Mäklaren drar faktiskt av provisionen från den handpenning som förs över från köparen till mäklarens klientmedelskonto. När du väl får pengarna har alltså mäklararvodet redan debiterats. Kom ihåg att vissa mäklare vill ha ensamrätt till försäljning, vilket innebär att du behöver betala mäklararvodet även om bostaden blir såld utan mäklarens hjälp. Läs igenom uppdragsavtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Så kan du få ner kostnaden för mäklarens arvode

Det är helt okej att pruta på mäklararvodet om du känner att mäklarens bud ligger lite väl högt i pris. Därför är det också viktigt att jämföra mäklararvoden från flera firmor innan du bestämmer dig, och även ha koll på hur statistiken i bostadsområdet ser ut. På så vis får du chansen att hitta det billigaste mäklararvodet för dig! Ett annat bra tips är att göra vissa av mäklarens uppgifter själv, och på så vis hitta grund till att sänka kostnaden.

Vad är mäklararvode?

När en mäklare förmedlar din bostad till en köpare får han eller hon en lön som kallas för mäklararvode, arvode eller provision.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Birkastan?

I Birkastan ligger den genomsnittliga procentsatsen lägre än snittarvodet i Sverige. Kostnaden i rena pengar i Birkastan är dock högre än Sveriges genomsnittliga mäklararvode.

Vad kostar en mäklare i Birkastan?

Kostnaden för en mäklare i Birkastan grundar sig främst på tre saker – vilken typ av bostad du säljer, vilken mäklarfirma du anlitar samt vilken arvodestyp som mäklaren använder sig av.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Birkastan?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Birkastan ligger på 70 301 kr och 1,3 %.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här