Mäklararvode Bromma – vad är ett rimligt arvode?

Ska du sälja en bostad i idylliska Bromma? Då är det inte konstigt om du bekymrar dig över kostnaden för mäklararvodet. Vad kostar en mäklare? Hur hittar man det billigaste mäklararvodet och bästa mäklaren? Vad är ett normalt mäklararvode i Bromma? Här får du reda på allt som kan vara bra att veta om mäklararvoden i Bromma, och när du läst klart har du förhoppningsvis en bättre uppfattning om vad som är ett rimligt mäklararvode att betala.

Mäklararvode Bromma

Snittarvoden i Bromma

Bostadstyp Genomsnitt (kr) Snitt (kr) Genomsnitt (%) Snitt (%) Median (kr)
Bostadsrätt 58 196 kr 1,9 % 49 400 kr
Villa 95 396 kr 1,3 % 83 625 kr
Radhus / parhus 75 449 kr 1,6 % 70 000 kr

Jämför mäklararvoden i Bromma

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Bromma och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Bromma.

Normalt arvode för mäklare i Bromma

Mäklararvode kallas den lön som en mäklare får för att förmedla din bostad till en säljare. Så vad tjänar en mäklare i provision? Det finns ingen bestämd summa som symboliserar ett skäligt mäklararvode i Sverige, utan kostnaden varierar mellan olika mäklarfirmor och städer. Summan kan till och med se olika ut för mäklare som arbetar på samma kontor!

Vad påverkar mäklararvodet?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Bromma 2022 ligger på 74 186 kr och 1,9 %. Statistiken ser dock annorlunda ut än mäklararvodet 2021, och det beror på att mäklararvodena utvecklas med såväl bostadsmarknaden som inflationen. Just därför kan ett mäklararvode i Bromma se ganska annorlunda ut än i till exempel Stockholm, Malmö, Uppsala eller Göteborg. Det som dock främst påverkar hur mycket en mäklare tar i provision är vilken typ av bostad du säljer samt vilken arvodestyp som mäklaren använder sig av.

Olika mäklararvoden för bostadsrätter och villor

Ett mäklararvode för en bostadsrätt i Bromma ligger nästan alltid på en lägre summa än mäklararvodet för en villa i Bromma. Mäklararvoden vid husförsäljning är högre eftersom större bostäder innebär mer arbete för mäklaren. Sveriges snittarvode för bostadsrätter ligger exempelvis på 52 659 kr medan snittarvodet för villor ligger på 74 915 kr. Detsamma gäller i Bromma, här ligger däremot det genomsnittliga mäklararvodet på 58 196 kr för bostadsrätter och 95 396 kr för villor. Använd gärna våra smidiga kalkylatorer för att få ett hum om ett rimligt mäklararvode för just din bostad!

Mäklararvoden för bostadsrätter i Bromma

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 2 miljoner kr 39 426 kr 2,5 %
2 - 3 miljoner kr 55 451 kr 2 %
4 - 6 miljoner kr 66 142 kr 1,5 %
6 - 8 miljoner kr 77 136 kr 1,1 %
8 - 10 miljoner kr 85 143 kr 1 %
10 miljoner kr och över 87 500 kr 0,8 %

Mäklararvoden för hus och villor i Bromma

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 60 000 kr 6,5 %
1 - 2 miljoner kr 48 333 kr 2,8 %
2 - 3 miljoner kr 67 747 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 79 073 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 89 792 kr 1,3 %
8 - 10 miljoner kr 94 747 kr 1,1 %
10 miljoner kr och över 134 519 kr 1,1 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Bromma

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 2 miljoner kr 39 000 kr 2,3 %
2 - 3 miljoner kr 61 894 kr 1,8 %
4 - 6 miljoner kr 79 554 kr 1,7 %
6 - 8 miljoner kr 92 199 kr 1,3 %
8 - 10 miljoner kr 86 000 kr 1 %
10 miljoner kr och över 114 600 kr 1 %

Mäklararvode i procent eller med fast pris

Hur många procent en mäklare tar och vad en mäklare tjänar i provision kan också skilja sig åt beroende på vilken arvodestyp som används. I Bromma är det vanligast att mäklare använder sig av fast arvode, men det finns också flera andra sätt att prissätta ett mäklararvode på. Mäklararvode med fast pris innebär till exempel att summan bestäms i förväg och inte påverkas av bostadens slutpris, medan mäklararvode i procent betyder att mäklaren får en procentsats av köpeskillingen. När mäklare använder sig av mäklararvode-trappan – även kallad arvodestrappa eller stegprovision – ökar mäklarens procentuella vinst inom olika intervall av köpeskillingen. Vissa mäklare använder sig även av en kombinerad arvodestyp med både en lägsta garantiersättning och en procentsats på köpeskillingen.

Vikten av att jämföra mäklararvoden

Om du jämför mäklararvoden från flera mäklarfirmor får du ganska fort en bra översikt på vad som är ett rimligt mäklararvode, framförallt om du även är påläst när det kommer till statistiken i bostadsområdet. Här får du även veta vad som ingår i mäklararvodet vilket kan variera mellan olika mäklare. Du kan dock oftast räkna med marknadsvärdering, stylingtips, fotografering, viss marknadsföring och att mäklaren håller i alla visningar samt ansvarar för budgivningen. Du brukar också kunna räkna med att mäklaren ansvarar för alla steg som leder upp till kontraktsskrivningen, som exempelvis ekonomikontroll av köparen och kontakt med banken.

Vad tar mäklarna i arvode i Bromma?

Vill du jämföra mäklararvoden i Bromma? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Att pruta på mäklararvodet

Om du upptäcker att den procent en mäklare tar i provision är lite väl hög är det helt okej att pruta på priset eller vända dig till någon annan mäklare. Det är dock viktigt att komma ihåg att det billigaste mäklararvodet inte behöver betyda att mäklaren är rätt person för jobbet – det viktigaste är att du känner dig trygg med personen och att han eller hon har en framtoning som du uppskattar. Glöm inte heller bort att du kan dra av kostnaden för mäklararvodet i deklarationen, vilket innebär att kostnaden blir lägre i slutändan oavsett vad.

Betalning av mäklararvode – Hur går det till?

När betalar man mäklararvodet? Kommer du behöva ligga ute med stora summor pengar? Vad händer med mäklararvodet om man inte säljer, eller om man hittar en köpare på egen hand? Det här är frågor som många bostadssäljare grubblar över. Först och främst – du behöver inte bekymra dig över att behöva betala mäklararvodet innan du fått pengarna från försäljningen. Kostnaden för mäklararvodet dras nämligen av från den handpenning som köparen för över till mäklarens klientmedelskonto.

Om du skulle hitta en egen köpare brukar mäklaren inte debitera dig för arvode, men det beror helt på vad som står i uppdragsavtalet. Läs igenom avtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Vad är mäklararvode?

Mäklararvode är den lön som en mäklare får för att förmedla en bostad till en köpare.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Bromma?

Brommas genomsnittliga procentsats för mäklararvoden är lägre än Sveriges genomsnittliga procentsats. Den genomsnittliga kostnaden i rena pengar är dock en aning högre i Bromma.

Vad kostar en mäklare i Bromma?

Det är svårt att säga på rak arm vad en mäklare kostar i Bromma. Mäklararvodet grundar sig i vilken mäklarfirma du anlitar, vilken typ av bostad du säljer samt vilken arvodestyp som används.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Bromma?

Ett normalt mäklararvode i Bromma ligger på 74 186 kr, vilket är en genomsnittlig procentsats på 1,9 % av slutpriset.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här