Mäklararvode Bromma – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Bromma är 71 926 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 1,7 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Bromma.

Ska du sälja en bostad i idylliska Bromma? Då är det inte konstigt om du bekymrar dig över kostnaden för mäklararvodet. Vad kostar en mäklare? Hur hittar man det billigaste mäklararvodet och bästa mäklaren? Vad är ett normalt mäklararvode i Bromma? Här får du reda på allt som kan vara bra att veta om mäklararvoden i Bromma, och när du läst klart har du förhoppningsvis en bättre uppfattning om vad som är ett rimligt mäklararvode att betala.

Mäklararvode Bromma

Snittarvoden i Bromma

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 56 276 kr 1,8 % 50 000 kr
Villa 83 504 kr 1,4 % 72 750 kr
Radhus / parhus 68 502 kr 1,7 % 65 170 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 56 276 kr
Mäklararvode procent 1,8 %
Mäklararvode median 50 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 83 504 kr
Mäklararvode procent 1,4 %
Mäklararvode median 72 750 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 68 502 kr
Mäklararvode procent 1,7 %
Mäklararvode median 65 170 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Normalt arvode för mäklare i Bromma

Mäklararvode kallas den lön som en mäklare får för att förmedla din bostad till en säljare. Så vad tjänar en mäklare i provision? Det finns ingen bestämd summa som symboliserar ett skäligt mäklararvode i Sverige, utan kostnaden varierar mellan olika mäklarfirmor och städer. Summan kan till och med se olika ut för mäklare som arbetar på samma kontor!

Vad påverkar mäklararvodet?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Bromma 2023 ligger på 71 926 kr och 1,7 %. Statistiken ser dock annorlunda ut än mäklararvodet 2021, och det beror på att mäklararvodena utvecklas med såväl bostadsmarknaden som inflationen. Just därför kan ett mäklararvode i Bromma se ganska annorlunda ut än i till exempel Stockholm, Malmö, Uppsala eller Göteborg. Det som dock främst påverkar hur mycket en mäklare tar i provision är vilken typ av bostad du säljer samt vilken arvodestyp som mäklaren använder sig av.

Olika mäklararvoden för bostadsrätter och villor

Ett mäklararvode för en bostadsrätt i Bromma ligger nästan alltid på en lägre summa än mäklararvodet för en villa i Bromma. Mäklararvoden vid husförsäljning är högre eftersom större bostäder innebär mer arbete för mäklaren. Sveriges snittarvode för bostadsrätter ligger exempelvis på 51 170 kr medan snittarvodet för villor ligger på 72 282 kr. Detsamma gäller i Bromma, här ligger däremot det genomsnittliga mäklararvodet på 56 276 kr för bostadsrätter och 83 504 kr för villor. Använd gärna våra smidiga kalkylatorer för att få ett hum om ett rimligt mäklararvode för just din bostad!

Jämför mäklararvoden i Bromma

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Bromma och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Bromma.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Bromma

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 49 000 kr 5,1 %
1 - 2 miljoner kr 41 077 kr 2,3 %
2 - 3 miljoner kr 48 706 kr 1,8 %
4 - 6 miljoner kr 64 584 kr 1,4 %
6 - 8 miljoner kr 66 607 kr 0,9 %
8 - 10 miljoner kr 101 928 kr 1,2 %
10 miljoner kr och över 119 000 kr 1 %

Mäklararvoden för hus och villor i Bromma

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 53 000 kr 5,8 %
1 - 2 miljoner kr 52 213 kr 3,5 %
2 - 3 miljoner kr 69 005 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 74 149 kr 1,5 %
6 - 8 miljoner kr 88 638 kr 1,3 %
8 - 10 miljoner kr 91 275 kr 1 %
10 miljoner kr och över 134 467 kr 1 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Bromma

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 40 000 kr 2,3 %
2 - 3 miljoner kr 60 037 kr 1,8 %
4 - 6 miljoner kr 68 699 kr 1,5 %
6 - 8 miljoner kr 73 215 kr 1 %
8 - 10 miljoner kr 64 050 kr 0,7 %
10 miljoner kr och över 89 000 kr 0,8 %

Mäklararvode i procent eller med fast pris

Hur många procent en mäklare tar och vad en mäklare tjänar i provision kan också skilja sig åt beroende på vilken arvodestyp som används. I Bromma är det vanligast att mäklare använder sig av fast arvode, men det finns också flera andra sätt att prissätta ett mäklararvode på. Mäklararvode med fast pris innebär till exempel att summan bestäms i förväg och inte påverkas av bostadens slutpris, medan mäklararvode i procent betyder att mäklaren får en procentsats av köpeskillingen. När mäklare använder sig av mäklararvode-trappan – även kallad arvodestrappa eller stegprovision – ökar mäklarens procentuella vinst inom olika intervall av köpeskillingen. Vissa mäklare använder sig även av en kombinerad arvodestyp med både en lägsta garantiersättning och en procentsats på köpeskillingen.

Vikten av att jämföra mäklararvoden

Om du jämför mäklararvoden från flera mäklarfirmor får du ganska fort en bra översikt på vad som är ett rimligt mäklararvode, framförallt om du även är påläst när det kommer till statistiken i bostadsområdet. Här får du även veta vad som ingår i mäklararvodet vilket kan variera mellan olika mäklare. Du kan dock oftast räkna med marknadsvärdering, stylingtips, fotografering, viss marknadsföring och att mäklaren håller i alla visningar samt ansvarar för budgivningen. Du brukar också kunna räkna med att mäklaren ansvarar för alla steg som leder upp till kontraktsskrivningen, som exempelvis ekonomikontroll av köparen och kontakt med banken.

Vad tar mäklarna i arvode i Bromma?

Vill du jämföra mäklararvoden i Bromma? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Att pruta på mäklararvodet

Om du upptäcker att den procent en mäklare tar i provision är lite väl hög är det helt okej att pruta på priset eller vända dig till någon annan mäklare. Det är dock viktigt att komma ihåg att det billigaste mäklararvodet inte behöver betyda att mäklaren är rätt person för jobbet – det viktigaste är att du känner dig trygg med personen och att han eller hon har en framtoning som du uppskattar. Glöm inte heller bort att du kan dra av kostnaden för mäklararvodet i deklarationen, vilket innebär att kostnaden blir lägre i slutändan oavsett vad.

Betalning av mäklararvode – Hur går det till?

När betalar man mäklararvodet? Kommer du behöva ligga ute med stora summor pengar? Vad händer med mäklararvodet om man inte säljer, eller om man hittar en köpare på egen hand? Det här är frågor som många bostadssäljare grubblar över. Först och främst – du behöver inte bekymra dig över att behöva betala mäklararvodet innan du fått pengarna från försäljningen. Kostnaden för mäklararvodet dras nämligen av från den handpenning som köparen för över till mäklarens klientmedelskonto.

Om du skulle hitta en egen köpare brukar mäklaren inte debitera dig för arvode, men det beror helt på vad som står i uppdragsavtalet. Läs igenom avtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Vad är mäklararvode?

Mäklararvode är den lön som en mäklare får för att förmedla en bostad till en köpare.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Bromma?

Brommas genomsnittliga procentsats för mäklararvoden är lägre än Sveriges genomsnittliga procentsats. Den genomsnittliga kostnaden i rena pengar är dock en aning högre i Bromma.

Vad kostar en mäklare i Bromma?

Det är svårt att säga på rak arm vad en mäklare kostar i Bromma. Mäklararvodet grundar sig i vilken mäklarfirma du anlitar, vilken typ av bostad du säljer samt vilken arvodestyp som används.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Bromma?

Ett normalt mäklararvode i Bromma ligger på 71 926 kr, vilket är en genomsnittlig procentsats på 1,7 % av slutpriset.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här