Mäklararvode Dalarna – Vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Dalarna är 47 880 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 3,8 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Dalarna.

När det är dags att sälja sin lägenhet eller villa finns det många saker att tänka på. Vad är bostaden värd? Hur lägger jag ut den till försäljning? Var hittar jag potentiella köpare? Allt detta hjälper en mäklare dig med så att du istället kan fokusera på att ta itu med flyttkartongerna. Detta arbete är såklart inte kostnadsfritt, utan för att du ska få hjälp med de olika stegen i försäljningsprocessen så behöver du betala mäklaren ett så kallat mäklararvode. Detta kan se otroligt olika ut beroende på vilka tjänster som ingår i mäklararvodet, vilken mäklare du tar hjälp av och vilken typ av bostad det är du ska sälja.

Planerar du att sälja en bostad i Leksand, Falun eller kanske i Borlänge har du kommit helt rätt. Här nedanför kan du nämligen läsa mer om vad som är ett normalt arvode i Dalarna och vilka som är de vanligaste arvodestyperna bland dalarnas mäklarbyråer.

Mäklararvode Dalarna

Snittarvoden i Dalarna

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 35 469 kr 4,4 % 30 000 kr
Villa 60 308 kr 3,5 % 53 000 kr
Radhus / parhus 47 812 kr 2,5 % 49 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 35 469 kr
Mäklararvode procent 4,4 %
Mäklararvode median 30 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 60 308 kr
Mäklararvode procent 3,5 %
Mäklararvode median 53 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 47 812 kr
Mäklararvode procent 2,5 %
Mäklararvode median 49 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Vad är ett rimligt arvode i Dalarna?

Hur mycket du ska betala i mäklararvode baseras alltså på en mängd olika faktorer och ökar i takt med bostadens värde. Snittarvodet i Sverige för 2024 ligger till exempel på 20 000 kr73 000 kr för bostäder värderade upp till 1 000 000 kr, medan ett normalt mäklararvode ligger på 75 000 kr300 000 kr för bostäder som är värderade till över 10 000 000 kr. Detta är alltså ett genomsnitt och kostnaderna kan skilja sig mycket åt beroende på om du ska sälja i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö eller Falun. Det är därför svårt att svara exakt på vad ett rimligt mäklararvode ligger på i Dalarna, men du kan med fördel ta hjälp av våra kalkyler för att få ett hum om vad det kan landa på för dig. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att du kan göra avdrag på mäklararvodet i deklarationen.

När du ska välja en mäklare gäller det dock inte att bara titta på priset, utan också på hur mycket kunskap och erfarenhet mäklaren har inom ditt specifika bostadsområde och om han eller hon har ett arbetssätt som passar dig. Att känna sig trygg med mäklaren kan i många fall spela en större roll än själva priset och med rätt hjälp ökar du också chanserna att få till ett så bra försäljningspris som möjligt.

Jämför mäklararvoden i Dalarna

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Dalarna och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Dalarna.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Dalarna

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 29 000 kr 6,4 %
1 - 2 miljoner kr 37 000 kr 2,8 %
2 miljoner kr och över 53 000 kr 2,1 %

Mäklararvoden för hus och villor i Dalarna

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 44 000 kr 7,2 %
1 - 2 miljoner kr 57 000 kr 4 %
2 - 4 miljoner kr 66 000 kr 2,4 %
4 - 6 miljoner kr 75 000 kr 1,6 %
6 miljoner kr och över 98 000 kr 1,5 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Dalarna

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 48 000 kr 3,2 %
2 - 4 miljoner kr 50 000 kr 1,8 %
4 miljoner kr och över 60 000 kr 1,3 %

Vilka olika arvodestyper finns det i Dalarna?

Utöver att mäklararvodet i Dalarna kan skilja sig åt beroende på vilken mäklarbyrå du tar hjälp av eller vilken typ av bostad du ska sälja så kan även själva arvodestypen se olika ut. Mäklararvodet kan alltså räknas ut på olika sätt och beroende på vilken typ din mäklare använder sig av så kan slutpriset bli olika i slutändan. Se därför till att jämföra de olika alternativen och skapa dig en uppfattning om hur de kan påverka din slutkostnad!

Hur många procent tar en mäklare och hur mycket provision tar de egentligen? I Dalarna är den vanligaste arvodestypen arvodestrappa. Tittar man på det genomsnittliga mäklararvodet i Dalarna ligger det på 47 880 kr eller 3,8 %. När du får en fast summa presenterad av mäklaren använder han eller hon sig antagligen av ett så kallat fast arvode. Då bestäms nämligen kostnaden på förhand, oavsett vad köpeskillingen blir, och presenteras i kronor. Använder sig mäklaren däremot av ett rörligt arvode har mäklaren rätt till en provision i procent, och summan räknas alltså ut utifrån det slutliga försäljningspriset. Procenten är dock densamma hela tiden, till skillnad från den så kallade procenttrappan där procenten faktiskt förändras för olika intervall av köpeskillingen. Mäklaren kan också använda sig av en kombination av fast och rörligt arvode. De kan till exempel ta ut ett lägsta belopp och sedan få provision i procent efter att försäljningspriset kommit över en viss summa för att på så sätt räkna ut hur mycket mäklaren ska få i provision.

Vad tar mäklarna i arvode i Dalarna?

Vill du jämföra mäklararvoden i Dalarna? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för olika typer av bostäder

Mäklarkostnaden kan se lite olika ut beroende på om du ska sälja en villa, en bostadsrätt eller ett parhus. Att sälja ett hus innebär vanligtvis ett betydligt större ansvar och mer jobb för mäklaren, vilket såklart måste räknas in i arvodet. Tittar man på 2024 så ligger därför snittet på vad en mäklare tjänar i provision i Sverige på 3,3 %, eller 72 136 kr, för villor, medan den för bostadsrätter ligger på 2,6 %, eller 51 540 kr – alltså aningen lägre.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Dalarna?

I Dalarna är ett normalt mäklararvode 2024 i genomsnitt 47 880 kr och 3,8 %. De flesta mäklare använder sig av arvodestrappa.

Vad kostar en mäklare i Dalarna?

I och med att mäklarkostnaden baseras på så många olika faktorer så är det svårt att svara exakt vad en mäklare kostar i Dalarna. Däremot kan du ta hjälp av våra kalkyler för att skapa dig en uppfattning om vad mäklararvodet kan landa på för din bostadstyp och dess uppskattade värde.

Vad är ett rimligt eller normalt arvode i Dalarna?

Du som planerar att sälja en bostad i Dalarna med ett värde upp till 1 000 000 kr bör räkna med ett mäklararvode på cirka 20 000 kr – 55 000 kr, medan ett rimligt mäklararvode för en bostad värderad till över 6 000 000 kr brukar ligga på 98 000 kr – 98 000 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här