Mäklararvode Eskilstuna – Vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Eskilstuna är 50 172 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2,6 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Eskilstuna.

Vad kostar en mäklare i Eskilstuna? Om du ska sälja en bostad i denna natursköna men ändå storstadsnära stad är det inte konstigt att undra vad ett normalt mäklararvode ligger på. Vill du få koll på det genomsnittliga mäklararvodet för en bostadsrätt i Eskilstuna, eller kanske normala mäklararvoden för en villa eller större gård? Här får du chansen att läsa på om olika arvodestyper och vad som är ett rimligt mäklararvode vid försäljning av bostadsrätt i Eskilstuna.

Mäklararvode Eskilstuna

Snittarvoden i Eskilstuna

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 33 771 kr 2,7 % 30 500 kr
Villa 65 579 kr 2,3 % 60 000 kr
Radhus / parhus 52 241 kr 2,8 % 51 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 33 771 kr
Mäklararvode procent 2,7 %
Mäklararvode median 30 500 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 65 579 kr
Mäklararvode procent 2,3 %
Mäklararvode median 60 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 52 241 kr
Mäklararvode procent 2,8 %
Mäklararvode median 51 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
 1. Beskriv bostaden du vill sälja
 2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
 3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Jämför mäklararvoden i Eskilstuna

Eskilstuna består av såväl äldre som nya villor, lägenheter och radhus vilket gör staden till en attraktiv plats att bo på. Närheten till Stockholm i kombination med flera vackra naturreservat gör att människor i alla åldrar gärna slår sig till ro här. Du lär med andra ord få många intressenter om du ska sälja en bostad i Eskilstuna, och då är viktigt att hitta en duktig mäklare som kan hjälpa dig med försäljningen på bästa sätt.

Tips på hur du kan sänka mäklararvodet

Kom ihåg att det alltid är tillåtet att pruta när det gäller mäklararvoden, och att det inte är fel att välja en annan mäklare om du inte känner dig nöjd med erbjudandet du fått. Det finns några saker du kan tänka på för att få ner mäklararvodet i pris:

 • vikten av att jämföra mäklararvoden – samla in offerter från flera olika mäklare och jämför deras erbjudanden
 • det är smart att börja lågt – att ge mäklaren ett lägre bud än hen föreslår ger dig en bra utgångspunkt för förhandling
 • det finns ofta utrymme för kompromisser – argumentera för hur du kan göra mäklarens arbete lättare och i gengäld få ett lägre pris
 • kunskap ger dig fördelar – se till att vara påläst kring vad som är ett rimligt mäklararvode för din bostadstyp i ditt bostadsområde.

Vad ligger mäklararvodet på i Eskilstuna?

Vad tjänar en mäklare i provision, och hur många procent tar mäklaren egentligen? I Sverige ligger det genomsnittliga mäklararvodet för bostadsrätter på 2,8 % av slutpriset, medan mäklararvodet för villor ligger på 73 089 kr. Om du ska sälja radhus ligger den genomsnittliga procentsatsen på 69 628 kr. Vad är då ett normalt mäklararvode vid bostadsrätt- eller villaförsäljning i Eskilstuna? Priserna för bostäderna ligger faktiskt en bra bit under Sveriges medelsnitt, men det gör däremot inte mäklararvodena. Den vanligaste arvodestypen i Eskilstuna är arvodestrappa, och det genomsnittliga mäklararvodet ligger på 50 172 kr och 2,6 %.

Om du jämför det här med exempelvis Stockholm kan du se att procentsatsen är betydligt lägre än i Eskilstuna, men att snittprovisionen ändå är högre i huvudstaden i rena kronor. Det beror på att provisionerna anpassas till prisnivåerna på bostäderna i den aktuella staden. Även Göteborg, Malmö och Uppsala har lägre mäklararvoden i procent än Eskilstuna, men högre genomsnittliga mäklararvoden i rena kronor.

Vanliga upplägg för att fastställa mäklararvode

En del firmor satsar på mäklararvode med fast pris – ett så kallat fast mäklararvode – som du och mäklaren bestämmer i förväg. Det innebär att mäklararvodet vid husförsäljningen eller lägenhetsförsäljningen inte påverkas av slutpriset. Arvodet kan även handla om en rörlig ersättning där bostadens slutpris påverkar slutsumman, och där mäklaren får ett mäklararvode i procent. Två andra varianter är mäklararvode-trappan, där provisionen ökar allt eftersom bostadens slutpris höjs till specifika nivåer, samt en kombinerad arvodestyp där mäklaren får en viss procentsats på köpeskillingen samt en särskild, lägsta ersättning.

Hur mycket är mäklararvodet för villa, lägenhet, radhus och parhus?

Hur mycket provision tar en mäklare, och hur många procent tar en mäklare? Kostnaden för mäklararvodet beror inte bara på arvodestypen, utan även på bostadstypen. Mäklararvodet för en lägenhet i Eskilstuna är exempelvis lägre än mäklararvodet vid husförsäljning i samma stad. Mäklararvodet i Eskilstuna för en villa kan faktiskt vara hela 30–50 % högre än när du säljer en lägenhet, och det beror på att försäljningen innefattar betydligt fler arbetsuppgifter samt större ansvar för mäklaren. Om du ska sälja ett radhus, kedjehus eller parhus hamnar slutsumman istället någonstans mittemellan de genomsnittliga mäklararvodena för hus och bostadsrätter.

Jämför mäklararvoden i Eskilstuna

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Eskilstuna och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Eskilstuna.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Eskilstuna

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 29 000 kr 3,8 %
1 - 2 miljoner kr 34 000 kr 2,5 %
2 miljoner kr och över 40 000 kr 1,6 %

Mäklararvoden för hus och villor i Eskilstuna

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 48 000 kr 3,3 %
2 - 4 miljoner kr 63 000 kr 2,3 %
4 - 6 miljoner kr 89 000 kr 1,8 %
6 - 8 miljoner kr 78 000 kr 1,2 %
8 miljoner kr och över 96 000 kr 1,2 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Eskilstuna

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 44 000 kr 5 %
1 - 2 miljoner kr 45 000 kr 3,3 %
2 - 4 miljoner kr 57 000 kr 2,2 %
4 miljoner kr och över 75 000 kr 1,5 %

Vad tar mäklarna i arvode i Eskilstuna?

Vill du jämföra mäklararvoden i Eskilstuna? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvodets delar – vad ingår och vad bör man tänka på?

Vad ingår i mäklararvodet? Det varierar mellan olika mäklarfirmor, men oftast ingår i princip samma typ av tjänster:

 • värdering av bostaden
 • styling- och renoveringstips inför fotografering
 • anlitande av fotograf
 • faktainsamling om bostaden samt det närliggande området
 • marknadsföring av objektet
 • visningar
 • budgivning och förhandlingar med spekulanter
 • granskning av köparens ekonomi
 • upprätta alla köpehandlingar och hålla i kontraktsskrivning
 • förvaring av handpenning
 • kontakt med banken
 • bokning av tillträdet
 • kontroll av slutbetalning
 • förvaring av originalhandlingar och kontrakt i 10 år
 • hjälp med deklarationen efter försäljning.

Vad händer med mäklararvodet om man inte säljer?

När och hur länge har mäklaren rätt till provision, och hur mycket ska man betala? Det beror helt och hållet på vad som står i det uppdragsavtal du skrivit på, men oftast tar inte en mäklare betalt om en bostad inte går till försäljning. Det är oerhört viktigt att läsa igenom uppdragsavtalet noga innan du skriver på, och hålla utkik efter uppsägningsvillkor samt begreppet ensamrätt till försäljning. Det innebär nämligen att du måste betala mäklararvode fast att du kanske finner en köpare på något annat sätt. Ensamrätt på försäljningen får dock endast gälla tre månader åt gången.

När betalas mäklararvodet?

När betalar man mäklararvodet? Mäklaren drar själv av provisionen från handpenningen som köparen betalar efter att kontraktet skrivits på. Det betyder att du som säljer bostaden inte måste ligga ute med några större summor, utan betalar in arvodet när betalningen från försäljningen kommer in.

Dra av kostnad för mäklararvode i deklarationen

Har du koll på att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen? Kostnaden betraktas nämligen som en försäljningsutgift. Det betyder att du minskar den vinstskatt som du behöver betala för försäljningen, eller ökar skatten som du får tillbaka om försäljningen gått med förlust. För att förenkla det hela lite så betalar Skatteverket 22 % av mäklararvodet som du betalat om du går med minst, och cirka 15 % om du går med förlust.

Vad är mäklararvode?

Begreppet mäklararvode syftar på ersättningen, eller den så kallade provisionen, som din mäklare får för att hjälpa dig med din bostadsförsäljning. Hur arvodet räknas ut beror på vilken arvodestyp mäklarfirman arbetar med.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Eskilstuna?

Mäklararvoden i Eskilstuna varierar beroende på vilken typ av bostad du säljer, vilken mäklarfirma du väljer och vilken arvodestyp firman erbjuder.

Vad kostar en mäklare i Eskilstuna?

Ett hus eller en villa innebär mer arbete och ansvarsuppgifter för mäklaren, och därför är provisionen alltid högre vid dessa försäljningar. Det genomsnittliga mäklararvodet för villor i Eskilstuna ligger på 65 579 kr och bostadsrätter på 33 771 kr. Kedjehus, parhus och radhus har i sin tur ett genomsnittligt mäklararvode på 52 241 kr.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Eskilstuna?

Ett vanligt mäklararvode i Eskilstuna är 2,6 % av bostadens slutpris, vilket blir ett genomsnittligt mäklararvode på 50 172 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här