Mäklararvode Gävle – Vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Gävle är 49 906 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 3,6 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Gävle.

Om du undrar över vad som är ett rimligt mäklararvode i procent eller hur mycket provision en mäklare tar, så är det några saker som är viktiga att veta. För det första kan det vara bra att tänka på att det finns olika typer av mäklararvoden, det vill säga olika sätt att räkna ut mäklarprovisionen. Läs vidare för att ta redan på hur mycket man kan komma att betala för ett mäklararvode,

Mäklararvode Gävle

Snittarvoden i Gävle

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 37 843 kr 3 % 35 000 kr
Villa 61 372 kr 4,5 % 56 563 kr
Radhus / parhus 51 435 kr 2,9 % 50 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 37 843 kr
Mäklararvode procent 3 %
Mäklararvode median 35 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 61 372 kr
Mäklararvode procent 4,5 %
Mäklararvode median 56 563 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 51 435 kr
Mäklararvode procent 2,9 %
Mäklararvode median 50 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Olika typer av mäklararvoden

Det finns vad som kallas för fast arvode, vilket innebär att mäklaren tar ett fast pris för sina tjänster oavsett hur mycket bostaden säljs för. Denna summa avtalas på förhand och framgår av avtalet. Det finns också en typ av mäklararvode som beräknas i procent av köpesumman. Denna typ av arvode har en fast procentsats, som även den ska framgå tydligt i avtalet. Vilken procent en mäklare tar i provision kan variera, framför allt beroende vilken typ av bostad det gäller och var i landet den ligger.

En annan typ av mäklararvode är det som kallas procenttrappa, det vill säga att mäklaren tar ut olika procentsatser i provision vid olika prisnivåer. Oftast stiger procentsatsen med priset, vilket kan göra att mäklaren jobbar lite extra för att få ut ett så högt pris som möjligt. Det finns också kombinationer av rörligt arvode och fast arvode, där mäklaren tar ut en fast summa som grundarvode och sedan en rörlig provision när priset överstigit en eller flera nivåer.

När du exempelvis ska sälja en bostadsrätt i Gävle kan det därför vara bra att jämföra olika mäklare, för att hitta den som använder sig av en arvodestyp som passar just dig. I Gävle är den vanligaste arvodestypen fast procentsats och den genomsnittliga kostnaden för en mäklare 49 906 kr. Bland de mäklare som arbetar för ett rörligt arvode är den genomsnittliga procentsatsen för mäklararvoden i Gävle 3,6 %. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta endast är genomsnittliga siffror som kan skilja sig beroende på bostadstyp och vad som ingår i mäklararvodet.

Jämför mäklararvoden i Gävle

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Gävle och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Gävle.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Gävle

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 30 000 kr 3,7 %
1 - 2 miljoner kr 38 000 kr 2,8 %
2 - 4 miljoner kr 51 000 kr 2 %
4 miljoner kr och över 80 000 kr 1,6 %

Mäklararvoden för hus och villor i Gävle

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 51 000 kr 8,4 %
1 - 2 miljoner kr 60 000 kr 4,2 %
2 - 4 miljoner kr 66 000 kr 2,4 %
4 - 6 miljoner kr 68 000 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 83 000 kr 1,2 %
8 miljoner kr och över 160 000 kr 2 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Gävle

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 47 000 kr 3,1 %
2 miljoner kr och över 59 000 kr 2,4 %

Att jämföra mäklare i Gävle

Vad som är ett normalt arvode för en mäklare kan skilja sig en del beroende på var i landet mäklaren arbetar. Ett mäklararvode i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala kan exempelvis skilja sig en hel del från resten av landet. Om du ska sälja hus eller lägenhet i just Gävle, rekommenderar vi att du tittar på den lokala marknaden. Kom dock ihåg att det ofta går alldeles utmärkt att pruta på det arvode mäklaren föreslår.

För att få fram vad som kan vara ett rimligt mäklararvode i Gävle 2024 om du ska sälja bostadsrätt eller villa, kan det vara en fördel att jämföra mäklare i Gävle med omnejd. Hur mycket man ska betala i mäklararvode beror dels på hur mycket bostaden kommer att säljas för, dels vad som ingår i mäklarens avgift. De flesta mäklare hanterar kontraktsskrivning, kontakt med banken, visningar, kontakt med köpare och budgivare och faktainsamling om bostaden. Det finns dock mäklare som inkluderar fler tjänster i sitt arvode. Det kan till exempel röra sig om styling av bostaden, dolda fel-försäkringar och hjälp med deklarationen efter försäljning. Mäklararvodet är avdragsgillt, vilket gör att det kan vara smidigt att få hjälp av mäklaren med deklarationen. När man betalar mäklararvodet kan också skilja sig åt. Vad som gäller ska framgå av avtalet, men det vanliga är att mäklaren antingen drar av sin provision från handpenningen eller från den slutgiltiga betalningen av köpeskillingen.

Innan du skriver på ett avtal med en mäklare bör du alltså skaffa dig en uppfattning om vad som är ett normalt mäklararvode i just Gävle. Du bör också fundera över vilka tjänster som mäklaren kan erbjuda, och vilka tjänster som underlättar för just dig och din bostadsaffär. Det är inte alltid den billigaste mäklaren som är den bästa, utan rätt mäklare som erbjuder rätt tjänster till rätt pris för just dig. På så sätt kan du försäkra dig om att bostadsaffären blir trygg, smidig och når ett bra resultat.

Vad tar mäklarna i arvode i Gävle?

Vill du jämföra mäklararvoden i Gävle? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Gävle?

Det beror på vilken typ av arvode mäklaren tar och vilken typ av bostad det gäller.

Vad kostar en mäklare i Gävle?

Det beror ofta på bostadens slutpris. Om du undrar vad en mäklare tjänar i Gävle kan det vara bra att jämföra de aktuella mäklarnas priser.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Gävle?

Genom att titta på snittpriserna för ett normalt mäklararvode i Gävle får du en utgångspunkt, men det kan skilja sig åt vad som ingår i mäklararvodet, vilket kan påverka priset.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här