Mäklararvode Göteborg – Vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Göteborg är 78 702 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2,1 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Göteborg.

Om man ska sälja sin bostad är kostnaden för mäklararvodet något man bör ta med i beräkningen. Hur mycket man ska betala, det vill säga hur stort mäklararvodet är beror dels på vilken typ av bostad som ska säljas och vilken typ av arvode man kommit överens om med mäklaren. För att kunna avgöra vad som är ett normalt mäklararvode i Göteborg kan det vara bra att jämföra mäklararvoden i området, men också ta reda på vad som ingår i arvodet hos de olika mäklarna. Det första man ska vara medveten om är att det finns olika typer av mäklararvoden. Vad tjänar en mäklare i provision är svårt att svara på, men här får du en hum om summorna.

Mäklararvode Göteborg

Snittarvoden i Göteborg

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 62 523 kr 2,3 % 56 650 kr
Villa 93 447 kr 2 % 85 725 kr
Radhus / parhus 80 137 kr 2,1 % 75 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 62 523 kr
Mäklararvode procent 2,3 %
Mäklararvode median 56 650 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 93 447 kr
Mäklararvode procent 2 %
Mäklararvode median 85 725 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 80 137 kr
Mäklararvode procent 2,1 %
Mäklararvode median 75 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Mäklararvode fast pris

Ett fast mäklararvode är precis vad det låter som: ett fast pris för mäklarens tjänster oavsett hur mycket slutpriset blir vid försäljningen. Summan avtalas i förväg, i samband med att avtal träffas med mäklaren. Om man på förhand vill veta exakt vad mäklararvodet kostar så är detta en trygg variant, då du redan på förhand kan avgöra hur mycket provision en mäklare tar.

Mäklararvode procent

Denna typ av arvode, eller provision, beräknas som en procentsats av slutpriset. Själva procentsatsen avtalas på förhand, men vad den faktiskt slutsumman blir beror alltså på hur mycket bostaden säljs för. Detta är en vanlig modell för mäklararvode vid försäljning av bostadsrätt, men också en vanlig form av mäklararvode vid husförsäljning. Denna variant passar mindre bra för den som vill veta exakt vad en mäklare kostar i Göteborg, men kan också vara en sporre för mäklaren att få ut ett så högt pris som möjligt. Hur många procent en mäklare tar kan dock variera över landet och för olika bostadstyper.

Mäklararvode trappa

Denna modell kallas ibland för arvodestrappa, och finns i olika varianter. En typ av trappmodell är den där mäklaren får en fast grundprovision och sedan olika höga procentsatser vid olika nivåer på försäljningspriset. En annan variant är en modell utan fast grundarvode, men med ökande procentsatser vid olika steg eller målpriser.

Mäklararvode jämförelse

Att jämföra mäklararvoden är ett bra sätt att snabbt få en uppfattning om hur mycket mäklararvode som kan vara rimligt att betala. Mäklararvoden i Göteborg ligger i genomsnitt på 78 702 kr. Den vanligaste typen av mäklararvode i Göteborg är arvodestrappa och den genomsnittliga procentsatsen mäklarna tar ut är 2,1 %. Detta kan vara en bra utgångspunkt för att avgöra vilken procent en mäklare tar i provision. Detta kan till exempel jämföras med mäklararvoden i Stockholm, mäklararvoden i Malmö och mäklararvoden i Uppsala.

Jämför mäklararvoden i Göteborg

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Göteborg och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Göteborg.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Göteborg

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 49 000 kr 3,2 %
2 - 4 miljoner kr 60 000 kr 2,2 %
4 - 6 miljoner kr 70 000 kr 1,5 %
6 - 8 miljoner kr 100 000 kr 1,6 %
8 miljoner kr och över 110 000 kr 0,9 %

Mäklararvoden för hus och villor i Göteborg

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 63 000 kr 4,1 %
2 - 4 miljoner kr 75 000 kr 2,4 %
4 - 6 miljoner kr 81 000 kr 1,7 %
6 - 8 miljoner kr 110 000 kr 1,6 %
8 - 10 miljoner kr 129 000 kr 1,5 %
10 miljoner kr och över 154 000 kr 1,2 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Göteborg

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 54 000 kr 3,3 %
2 - 4 miljoner kr 70 000 kr 2,3 %
4 - 6 miljoner kr 83 000 kr 1,7 %
6 - 8 miljoner kr 102 000 kr 1,4 %
8 miljoner kr och över 177 000 kr 1,6 %

Är det billigaste mäklararvodet bäst?

Det är kanske lockande att anlita den mäklare som tar ut den lägsta summan i mäklararvode för en bostadsrätt eller en villa, men det är också viktigt att fundera över vad som ingår. I en mäklares provision ingår oftast värdering av bostaden, insamling av fakta om bostaden, visningar, upprättande och signering av kontrakt och allt praktiskt gällande tillträdet. En del mäklare har även extra tjänster som home styling eller hjälp med deklarationen, vilket kan vara till hjälp då mäklararvodet är avdragsgillt. Rätt mäklare är viktig för din bostadsaffär, det är alltså viktigt att hitta en mäklare för försäljning av en villa i Göteborg som är specialiserad på just detta och som har de tjänster som behövs för just den typen av affär. Om du ska sälja en bostadsrätt i Göteborg så kan det vara en fördel om du anlitar en mäklare som är van vid just lägenheter i Göteborg med omnejd, eftersom denne då kan ha ett väl utbyggt kontaktnät av spekulanter redan på förhand.

Vad tar mäklarna i arvode i Göteborg?

Vill du jämföra mäklararvoden i Göteborg? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Kom ihåg

Många undrar om man måste betala mäklararvode om man inte säljer, och det korta svaret är att det beror på vad ni kommit överens om i avtalet. Läs därför avtalsvillkoren noga. När och hur länge en mäklare har rätt till provision är också något som ska finnas med i avtalet med mäklaren. Mäklararvodet betalas oftast när den slutgiltiga köpeskillingen betalas av köparen, men även detta kan variera och bör finnas med i avtalet.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Göteborg?

Det beror på vilken typ av bostad du ska sälja och var i staden bostaden ligger.

Vad kostar en mäklare i Göteborg?

Det beror på vad ni kommit överens om. Det genomsnittliga mäklararvodet i Göteborg 2024 kan du få fram genom att jämföra olika mäklare.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Göteborg?

För att kunna avgöra vad som är ett normalt mäklararvode så kan det vara bra att känna till det genomsnittliga mäklararvodet 2023 och det genomsnittliga mäklararvodet 2024 för att sedan kunna ta ställning till vad som är ett skäligt mäklararvode.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här