Mäklararvode Haninge – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Haninge är 67 565 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Haninge.

Vad tjänar en mäklare i provision och hur mycket ska man betala? Att ställa dessa frågor är lite samma sak som att undra hur mycket en bil kostar, eller hur långt ett snöre är. Mäklararvoden varierar nämligen mellan olika städer, och det finns även flera andra faktorer som spelar in när det kommer till hur mycket mäklararvode du behöver betala. Ska du sälja en lägenhet, villa eller kanske ett radhus i Haninge och undrar vad mäklararvodet kan hamna på? Låt oss reda ut vilka faktorer som påverkar priset och vad som är ett rimligt mäklararvode i Haninge!

Snittarvoden i Haninge

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 45 159 kr 2,5 % 45 000 kr
Villa 83 542 kr 1,7 % 75 000 kr
Radhus / parhus 73 995 kr 1,8 % 70 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 45 159 kr
Mäklararvode procent 2,5 %
Mäklararvode median 45 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 83 542 kr
Mäklararvode procent 1,7 %
Mäklararvode median 75 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 73 995 kr
Mäklararvode procent 1,8 %
Mäklararvode median 70 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Ett normalt mäklararvode i Haninge 2024

Ett normalt mäklararvode i Haninge ligger på 67 565 kr och 2 %, men detta är bara ett genomsnitt där alla boendetyper räknas in. Hur många procent en mäklare tar i Haninge beror dels på vilken typ av bostad du säljer, och därför kan ditt mäklararvode bli både högre och lägre än genomsnittet. Ett skäligt mäklararvode för en bostadsrätt i Haninge ligger till exempel på 2,5 % av slutpriset medan ett normalt mäklararvode för en villa i Haninge ligger på 1,7 %. Den genomsnittliga kostnaden i rena pengar är nästan dubbelt så hög för villor, och det beror på att den här typen av bostadsförsäljningar alltid innebär mer arbete för mäklaren.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Haninge

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 42 000 kr 2,7 %
2 miljoner kr och över 49 000 kr 2,2 %

Jämför mäklararvoden i Haninge

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Haninge och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Haninge.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för hus och villor i Haninge

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 55 000 kr 3,6 %
2 - 4 miljoner kr 63 000 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 77 000 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 82 000 kr 1,2 %
8 - 10 miljoner kr 136 000 kr 1,5 %
10 miljoner kr och över 191 000 kr 1,2 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Haninge

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 4 miljoner kr 63 000 kr 1,9 %
4 - 6 miljoner kr 84 000 kr 1,8 %
6 - 8 miljoner kr 84 000 kr 1,2 %
8 miljoner kr och över 94 000 kr 0,9 %

Kostnaden för mäklararvodet påverkas givetvis också av vilket skick bostaden är i, hur stor bostaden är och var den ligger rent geografiskt. Mäklararvoden i till exempel Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö skiljer sig från varandra, och det beror på att mäklarens provision alltid anpassas efter de aktuella prisnivåerna i olika städer.

Så prissätts mäklararvoden i Haninge

Vilken procent tar mäklare i provision? Provisionerna varierar inte bara mellan olika bostadstyper och städer, de påverkas också av vilken arvodestyp som mäklaren använder sig av. Det är inte ens säkert att din mäklare räknar ut sitt mäklararvode i procent, han eller hon kan lika gärna använda sig av fast mäklararvode, provisionstrappa eller en kombinerad arvodestyp.

Den vanligaste arvodestypen i Haninge är fast arvode, vilket innebär att summan bestäms i förväg och inte påverkas av slutpriset på bostaden. Mäklararvode i procent innebär i sin tur att mäklaren får en viss procentsats av slutpriset, medan provisionstrappa betyder att procentsatsen ökar inom olika intervall av köpeskillingen. Med den kombinerade arvodestypen får mäklaren både en viss procentsats av köpeskillingen, men också en lägsta garantiersättning.

Vad tar mäklarna i arvode i Haninge?

Vill du jämföra mäklararvoden i Haninge? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Vad ingår i ett vanligt mäklararvode?

Vad som ingår i mäklararvodet varierar givetvis mellan olika mäklarfirmor, men det finns vissa saker du oftast kan räkna med. Mäklaren genomför först och främst en marknadsvärdering, vilket betyder att fakta om både bostaden och bostadsområdet samlas in. Därefter tar mäklaren ansvar för bokning av fotograf, inbjudningar till visningar samt budgivning. Alla steg som sedan leder upp till kontraktsskrivning tar mäklaren också oftast ansvar för – exempelvis kontakt med banken, kontroll av köparens ekonomi, bokning av möte för kontraktsskrivning samt upprättande av alla viktiga dokument.

Mäklaren förvarar även handpenningen från köparen på sitt klientmedelskonto och drar av sin provision därifrån innan summan förs över till dig. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att ligga ute med stora summor pengar – när mäklararvodet betalas har dina pengar redan börjat rulla in.

Dra av kostnaden för mäklararvodet i deklarationen

Du vet väl om att mäklararvodet är avdragsgillt? Om din bostadsaffär går med vinst kan du dra av en stor del av mäklararvodet från summan du ska betala skatt på, och om affären går med förlust får du mer pengar tillbaka. Kom ihåg att spara fakturor och kvitton till deklarationen!

Hitta rätt genom att jämföra mäklararvoden

Alla mäklare arbetar på olika sätt och erbjuder olika tjänster, och det är därför A och O att jämföra mäklararvoden från flera firmor innan du bestämmer dig för att anlita någon. Hur mycket provision en mäklare tar bör dock inte vara avgörande, eftersom det är minst lika viktigt att du känner dig trygg med mäklaren. Det billigaste mäklararvodet behöver helt enkelt inte betyda att personen är rätt för jobbet. Se också till att hitta en mäklare som inte debiterar för mäklararvodet om man inte säljer. Det finns mäklare som vill ha ensamrätt till försäljning, vilket betyder att du behöver betala för mäklararvodet oavsett vad. Läs igenom uppdragsavtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Vad är mäklararvode?

Mäklare får en lön för att förmedla din bostad till en köpare och denna kallas för mäklararvode, arvode eller provision.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Haninge?

Det genomsnittliga mäklararvodet ligger på 67 565 kr, vilket motsvarar 2 % av slutpriset. Summan kan dock bli både högre och lägre beroende på vilken typ av bostad du säljer och vilken arvodestyp som används.

Vad kostar en mäklare i Haninge?

Mäklarkostnaden Haninge stämmer ganska väl överens med Sveriges snittarvode i rena pengar. Procentsatsen är dock en aning lägre än den genomsnittliga procentsatsen i Sverige.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Haninge?

Ett normalt mäklararvode i Haninge för en bostadsrätt ligger på 45 159 kr och 2,5 % medan snittarvodet för villor ligger på 83 542 kr och 1,7 %.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här