Mäklararvode Helsingborg – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Helsingborg är 65 685 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2,7 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Helsingborg.

Ska du sälja en lägenhet i Helsingborgs vackra stadskärna, en stor villa på ståtliga Tågaborg eller kanske ett radhus med utsikt hela vägen till Helsingör? Då är det hög tid att börja kolla upp vad som är en rimlig kostnad för mäklararvode. Du kanske undrar saker som: hur många procent tar en mäklare? Vilket mäklararvode är standard egentligen? Låt oss hjälpa dig att få bättre koll på läget kring vad som är ett normalt mäklararvode i Helsingborg.

Mäklararvode Helsingborg

Snittarvoden i Helsingborg

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 43 238 kr 3,1 % 40 000 kr
Villa 79 632 kr 2,6 % 75 000 kr
Radhus / parhus 74 184 kr 2,5 % 65 500 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 43 238 kr
Mäklararvode procent 3,1 %
Mäklararvode median 40 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 79 632 kr
Mäklararvode procent 2,6 %
Mäklararvode median 75 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 74 184 kr
Mäklararvode procent 2,5 %
Mäklararvode median 65 500 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
 1. Beskriv bostaden du vill sälja
 2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
 3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Mäklararvoden i Helsingborg

Hur många procent och hur mycket provision en mäklare tar varierar mellan olika städer och mäklarfirmor. För att hitta ett rimligt mäklararvode i Helsingborg är det alltså viktigt att först ha koll på de genomsnittliga siffrorna. I Sverige ligger mäklararvodet i snitt på 3,4 % för villor, 2,8 % för bostadsrätter och 2,3 % för radhus. Men hur stort är mäklararvodet i Helsingborg? Här ligger det genomsnittliga mäklararvodet för hus faktiskt lägre än i genomsnittliga Sverige, medan mäklararvodet för lägenheter är procentuellt högre. Det totala, genomsnittliga mäklararvodet i Helsingborg ligger i sin tur på 65 685 kr och 2,7 %.

Faktorer som påverkar mäklararvoden i Helsingborg

Vad tjänar en mäklare i provision? Vad kostar mäklararvodet egentligen? Att ställa dessa frågor är ungefär som att undra hur mycket en bil kostar, eller hur långt ett snöre är. Om du jämför statistiken i Helsingborg med statistiken i Göteborg och Stockholm kan du se att snittprovisionen är högre i Helsingborg, men att de andra städernas genomsnittliga mäklararvode ändå är högre i rena pengar. I Uppsala är den totala, genomsnittliga summan hyfsat jämn med Helsingborgs fast att snittprovisionen i procent är lägre. Helsingborg och Malmö har i sin tur väldigt lika siffror när det kommer till mäklararvoden, både vad gäller procentsats och genomsnittlig summa. Mäklararvodena varierar alltså från stad till stad beroende på prisnivån för stadens bostäder.

För att räkna ut vad som är ett rimligt arvode för en mäklare i Helsingborg behöver du också veta att det finns andra faktorer som spelar in på priset. Mäklararvodet i Helsingborg för en bostadsrätt kan till exempel bli högre om mäklaren har särskild kompetens som förbättrar försäljningens chanser, medan mäklararvodet vid husförsäljning alltid är högre än när du ska sälja en lägenhet. Det finns dock två faktorer som spelar en extra viktig roll när det kommer till frågan om hur mycket mäklararvode du ska betala.

Bostadstyp – mäklararvoden för bostadsrätt, villa, lägenhet eller tomt

Mäklararvodet för en villa i Helsingborg är ungefär dubbelt så högt som mäklararvodet för en lägenhet i Helsingborg. Mäklararvodet för fritidshus, villor och gårdar är högre eftersom dessa typer av försäljningar innefattar ett större ansvar för mäklaren, och givetvis betydligt fler arbetsuppgifter. Mäklarens arvode vid försäljning av radhus, parhus och kedjehus hamnar i sin tur oftast någonstans mittemellan.

Jämför mäklararvoden i Helsingborg

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Helsingborg och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Helsingborg.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Helsingborg

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 35 000 kr 4,3 %
1 - 2 miljoner kr 41 000 kr 3,1 %
2 - 4 miljoner kr 48 000 kr 1,9 %
4 - 6 miljoner kr 98 000 kr 1,9 %
6 miljoner kr och över 128 000 kr 1,7 %

Mäklararvoden för hus och villor i Helsingborg

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 62 000 kr 4 %
2 - 4 miljoner kr 71 000 kr 2,5 %
4 - 6 miljoner kr 97 000 kr 2,1 %
6 - 8 miljoner kr 110 000 kr 1,7 %
8 miljoner kr och över 141 000 kr 1,6 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Helsingborg

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 52 000 kr 3,4 %
2 - 4 miljoner kr 69 000 kr 2,3 %
4 - 6 miljoner kr 99 000 kr 2,1 %
6 - 8 miljoner kr 98 000 kr 1,5 %
8 - 10 miljoner kr 162 000 kr 1,7 %
10 miljoner kr och över 253 000 kr 2,2 %

Arvodestyp – fast mäklararvode, mäklararvode i procent och andra modeller

Alla mäklarfirmor erbjuder olika arvodestyper, vilket betyder att summan räknas ut eller bestäms på olika sätt. Den vanligaste arvodestypen i Helsingborg är till exempel fast procentsats. Ett mäklararvode med fast pris är precis som det låter, att mäklaren och säljaren kommer överens om en lämplig summa redan från början. Mäklare kan även använda en procentsats på hela köpeskillingen eller en kombinerad arvodestyp med både procentsats på köpeskillingen samt en lägsta garantiersättning. Mäklararvode-trappan innebär i sin tur att mäklaren får olika procentsatser inom vissa intervall av köpeskillingen.

Så kan du hitta det billigaste mäklararvodet

Det är faktiskt tillåtet att pruta på mäklararvoden! Om du känner att erbjudandet är lite väl högt i pris finns det några saker du kan göra för att sänka summan:

 • jämför flera mäklararvoden – genom att jämföra offerter från flera mäklarfirmor är det enkelt att se om erbjudandet du fått faktiskt är rimligt
 • ge ett lågt bud till en början – det här ger dig en bra utgångspunkt för att förhandla och komma överens med mäklaren om en summa som känns bra
 • ta på dig ett visst ansvar själv – om du själv tar hand om vissa uppgifter vid försäljningen är det inte mer än rimligt att mäklararvodet ska sänkas
 • läs på ordentligt – skaffa kött på benen när det kommer till både ditt bostadsområde och din bostadstyp, det ger dig chansen att argumentera om mäklaren skulle erbjuda en allt för hög kostnad för mäklararvodet.

Vad tar mäklarna i arvode i Helsingborg?

Vill du jämföra mäklararvoden i Helsingborg? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Det ingår i mäklararvodet

Vad som ingår i mäklararvodet varierar förstås mellan olika mäklare, men oftast brukar mäklaren erbjuda följande tjänster:

 • värdering – mäklaren genomför en marknadsvärdering av din bostad
 • tips och råd kring styling – mäklaren ger lämpliga förslag på ändringar inför fotografering
 • fotografering – mäklaren anlitar en fotograf
 • faktainsamling – mäklaren samlar in fakta om såväl bostaden som det närliggande området
 • marknadsföring – oftast ingår viss marknadsföring av objektet
 • visningar – mäklaren bjuder in till och håller i visningar med spekulanter
 • budgivning – mäklaren sköter budgivning och förhandling med spekulanter
 • ekonomigranskning – mäklaren genomför en kontroll på köparens ekonomi
 • köpehandlingar – mäklaren upprättar alla viktiga dokument och håller i kontraktsskrivning
 • förvaring av handpenning – mäklaren har pengarna på ett klientmedelskonto och för över till säljaren
 • kontakt med banken – mäklaren sköter all kontakt
 • tillträde – mäklaren ser till att slutbetalning är gjord och att nycklar lämnas över
 • förvaring av dokument – mäklaren förvarar originalhandlingar och kontrakt i 10 år
 • deklaration – mäklaren hjälper till med säljarens deklaration av försäljningen.

Måste man betala mäklararvodet om man inte säljer?

En vanlig fundering hos bostadsförsäljare är hur länge mäklaren har rätt till provision, samt hur mycket man ska betala. Mäklaren tar oftast inte betalt om bostaden inte blir såld, men det finns också mäklarfirmor som vill ha ensamrätt till försäljning. Det betyder att mäklararvodet ska betalas även om du hittar en köpare själv, och det gäller som högst tre månader åt gången. Det här framgår dock tydligt i uppdragsavtalet – läs igenom avtalet och framförallt uppsägningsvillkoren noga.

Inbetalning av kostnad för mäklararvodet

När betalas mäklararvodet? Det är faktiskt ingenting du själv behöver fundera på, eftersom mäklaren själv drar av sin provision från den handpenning som köparen betalar in efter kontraktsskrivning. På så vis behöver du inte ligga ute med några stora summor.

Kom ihåg att mäklararvodet är avdragsgillt

Hur mycket ska man betala i mäklararvode? I slutändan blir kostnaden faktiskt lägre än vad du och mäklaren kommer överens om. Kostnaden för en mäklare betraktas nämligen som en försäljningsavgift av Skatteverket, vilket betyder att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Skatteverket står för 22 % av mäklararvodet vid vinstaffärer samt 15 % vid förlustaffärer.

Vad är mäklararvode?

Mäklararvodet är den summa som du behöver betala för att en mäklare ska förmedla din bostad till köpare. Vad som ingår i priset varierar mellan olika mäklarfirmor.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Helsingborg?

Vad som är ett rimligt mäklararvode i Helsingborg beror på flera faktorer – bland annat om du säljer radhus, lägenhet, kedjehus eller villa samt vilken arvodestyp mäklaren erbjuder.

Vad kostar en mäklare i Helsingborg?

Ett normalt mäklararvode vid villaförsäljning i Helsingborg ligger på cirka 2,6 % av bostadens slutpris, vilket blir en genomsnittlig summa på 79 632 kr. Mäklararvodet för bostadsrätt ligger i sin tur på 3,1 % och 43 238 kr. Om du ska sälja radhus kan du räkna med ett genomsnittligt mäklararvode på 2,5 %och 74 184 kr.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Helsingborg?

Det genomsnittliga mäklararvodet i hela Helsingborg innebär en ungefärlig, procentuell sats på 2,7 % av bostadens slutpris, vilket innebär en snittsumma på 65 685 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här