Mäklararvode Kalmar – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Kalmar är 50 238 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 4,3 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Kalmar.

Kalmar är en stad där dåtid möter nutid! Restauranger, pubar och stadsliv blandas med kullerstensgator, historiska byggnader och mysiga parker. Du kan hitta anrika lägenheter från 20-talet och vackra villor från 30-talet, men också nybyggda lägenheter och radhus. Vill du veta vad det genomsnittliga mäklararvodet vid husförsäljning i Kalmar ligger på? Eller kanske det genomsnittliga mäklararvodet för en bostadsrätt? Låt oss hjälpa dig att reda ut de viktigaste frågorna kring arvoden för mäklare i Kalmar.

Mäklararvode Kalmar

Snittarvoden i Kalmar

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 39 865 kr 4,3 % 39 500 kr
Villa 62 118 kr 4,5 % 60 000 kr
Radhus / parhus 61 932 kr 3,3 % 58 760 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 39 865 kr
Mäklararvode procent 4,3 %
Mäklararvode median 39 500 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 62 118 kr
Mäklararvode procent 4,5 %
Mäklararvode median 60 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 61 932 kr
Mäklararvode procent 3,3 %
Mäklararvode median 58 760 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
 1. Beskriv bostaden du vill sälja
 2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
 3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Vad kostar en mäklare i Kalmar?

Hur mycket provision och hur många procent tar en mäklare? Det här är två frågor som bostadssäljare ofta ställer. Att få direkta svar är dock ganska svårt eftersom mäklararvoden varierar mellan olika städer och mäklarfirmor. För att räkna ut vad som är ett rimligt mäklararvode i Kalmar är det en god idé att först kolla på statistiken.

Mäklararvoden i Kalmar jämfört med andra platser

Det genomsnittliga mäklararvodet i Kalmar 2024 ligger på 50 238 kr och 4,3 %. Om du jämför detta med Sveriges siffror (64 083 kr och 2,8 %) är procentsatsen betydligt högre i Kalmar, medan det genomsnittliga mäklararvodet är lägre i rena kronor. Samma sak gäller om du jämför statistiken i Kalmar med till exempel Stockholm, Göteborg, Uppsala eller Malmö. Det beror på att provisionerna alltid anpassas till bostädernas prisnivå i olika städer.

Andra faktorer som påverkar kostnaden för mäklararvode

Vad en mäklare tjänar i provision beror alltså på var i landet som bostäderna förmedlas, men det finns också flera andra faktorer som spelar en betydande roll i frågan om hur mycket mäklararvode du ska betala.

Skillnader i mäklararvoden för olika bostadsrätter och hus

Vad kostar en mäklare i Kalmar egentligen? Vad är rimliga mäklararvoden för villa respektive lägenhet? Mäklararvoden för en lägenhet i Kalmar är alltid lägre än mäklararvoden vid husförsäljning, och det beror på att en husförsäljning innebär mer jobb och ansvarsområden för mäklaren. Det genomsnittliga mäklararvodet för en villa i Kalmar är ungefär 65 % högre än det normala mäklararvodet för en bostadsrätt. Mäklararvodet för radhus, kedjehus och parhus är i sin tur lite lägre än det genomsnittliga mäklararvodet vid villaförsäljning, men ändå betydligt högre än mäklararvodet för en lägenhet.

Jämför mäklararvoden i Kalmar

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Kalmar och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Kalmar.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Kalmar

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 36 000 kr 5,7 %
1 - 2 miljoner kr 42 000 kr 3,2 %
2 miljoner kr och över 50 000 kr 1,9 %

Mäklararvoden för hus och villor i Kalmar

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 40 000 kr 7,6 %
1 - 2 miljoner kr 62 000 kr 4 %
2 - 4 miljoner kr 71 000 kr 2,6 %
4 miljoner kr och över 97 000 kr 1,9 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Kalmar

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 4 miljoner kr 65 000 kr 2,5 %
4 miljoner kr och över 110 000 kr 2,7 %

Mäklararvode med fast pris, procentsats och andra arvodestyper

Hur mycket man ska betala i mäklararvode beror också på vilken arvodestyp mäklaren använder. Den vanligaste arvodestypen i Kalmar är fast arvode, men det finns flera olika modeller som avgör hur mycket mäklaren ska få i provision:

 • mäklararvode i procent – en rörlig ersättning där mäklaren får en procentuell vinst av bostadens slutpris
 • fast mäklararvode – mäklarens arvode påverkas inte av slutpriset utan bestäms i förväg som ett fast pris
 • mäklararvode-trappa – mäklarens får olika procentsatser inom olika intervall av köpeskillingen
 • kombinerad arvodestyp – procentsats på köpeskillingen samt en lägsta garantiersättning.

Hitta det billigaste mäklararvodet för dig

När du fått veta vilken procent mäklaren tar i provision går det faktiskt att pruta på erbjudandet om du tycker att det är lite väl högt. Det finns flera saker du kan göra för att få ner kostnaden för mäklararvodet:

 • jämför mäklararvoden från flera mäklare – samla in offerter från ett flertal olika mäklarfirmor och jämför erbjudandena innan du bestämmer dig
 • se till att vara ordentligt påläst – kolla upp hur statistiken faktiskt ser ut när det gäller just din bostadstyp samt ditt bostadsområde
 • börja med ett lägre bud – genom att erbjuda mäklaren ett lägre mäklararvode till en början får du en bra utgångspunkt till att förhandla
 • gör en del av mäklarens uppgifter själv – om du gör arbetet lättare för mäklaren är det inte mer än rätt att priset ska sänkas.

Vad tar mäklarna i arvode i Kalmar?

Vill du jämföra mäklararvoden i Kalmar? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvode – Standardtjänster som oftast ingår

Det som ingår i mäklararvodet varierar mellan olika mäklarfirmor. Det finns dock vissa tjänster som du oftast kan räkna med:

Förberedelser inför försäljningen

Först och främst genomför mäklaren en marknadsvärdering av bostaden. Mäklaren samlar in fakta om både bostaden och bostadsområdet för att på bästa sätt kunna förmedla objektet till en köpare, samt bokar en fotograf för annonsen. Oftast brukar mäklaren ge lämpliga förslag på hur hemmet bör stylas inför fotograferingen, och det brukar även ingå marknadsföring av objektet.

Visningar och budgivning

Mäklaren ansvarar för att bjuda in till och hålla i alla visningar. Mäklaren sköter även budgivning samt förhandling mellan spekulanter.

Kontraktsskrivning

När en köpare vunnit budgivningen ansvarar mäklaren för att genomföra en ekonomikontroll. Mäklaren upprättar även alla viktiga dokument, sköter all kontakt med banken och bokar in möte för kontraktsskrivning. Handpenningen förs i sin tur över till mäklarens klientmedelskonto som sedan förs över till säljaren.

Efter försäljningen

Mäklaren ser till att slutbetalningen är gjord, att nycklar lämnas över och bokar in dag för tillträde. Mäklaren förvarar även kontrakt och originalhandlingar på ett säkert sätt i 10 år, och hjälper säljaren med att deklarera sin försäljning. Mäklararvodet är nämligen avdragsgillt i deklarationen eftersom Skatteverket betraktar det som en försäljningsutgift. Skatteverket betalar 22 % av mäklararvodet om du går med vinst, och 15 % om affären skulle gå med förlust.

Debiteras mäklararvodet om man inte säljer?

Du bör alltid kolla upp när och hur länge mäklaren har rätt till provision. De allra flesta mäklarfirmor tar inte betalt om din bostad inte blir såld, men det finns också mäklare som vill ha ensamrätt till försäljning. Detta gäller då som högst tre månader åt gången. Om du skulle hitta en köpare själv betyder det alltså att mäklararvodet ändå behöver betalas. Läs igenom uppdragsavtalet noggrant innan du skriver på!

Så går betalningen av mäklararvodet till

När sker betalningen av mäklararvodet? Du som säljare behöver faktiskt inte bekymra dig för det. Mäklaren drar av provisionen från köparens handpenning som betalas in efter kontraktet skrivits på. Det betyder att du inte behöver ligga ute med stora summor, utan kan betala mäklaren när pengarna från bostaden rullar in.

Vad är mäklararvode?

Den kompensation som mäklaren får för att förmedla din bostad kallas för mäklararvode. Mäklararvodet varierar mellan olika städer och mäklare beroende på vilken arvodestyp som används samt vilken typ av bostad som säljs.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Kalmar?

Det går inte att ge ett exakt svar på hur mycket du behöver betala för en mäklare i Kalmar. Den slutgiltiga summan beror på vilken slags bostad du säljer, samt om mäklaren har rörlig eller fast provision.

Vad kostar en mäklare i Kalmar?

Det genomsnittliga mäklararvodet för bostadsrätter i Kalmar ligger på 39 865 kr, med en genomsnittlig procentsats på 4,3 %. Om du ska sälja en villa ligger snittsumman och procentsatsen istället på 62 118 kr och 4,5 %. Ska du sälja radhus? Då ligger det genomsnittliga mäklararvodet och procentsatsen på 61 932 kr och 3,3 %.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Kalmar?

Den vanligaste arvodestypen i Kalmar är fast arvode, och det genomsnittliga mäklararvodet når upp till 50 238 kr. Det innebär en genomsnittlig procentsats på 4,3 %.

Jämför mäklararvoden
Börja här