Mäklararvode Karlstad – vad är ett rimligt arvode?

Karlstad är en värmländsk stad som i nuläget består av mer än 40 olika bostadsområden. Bostadsmöjligheterna är många och varierande – människor bor mitt i stadspulsen och i lugnet ute på landet, i lägenheter och villor samt radhus och parhus. Ska du sälja din bostad och undrar vad som är ett normalt mäklararvode i Karlstad? Vad kostar mäklararvodet egentligen?

Det går inte att på rak arm säga hur mycket mäklararvode du kan behöva betala i Karlstad. Det finns dock ett flertal saker som är bra att veta om just mäklararvoden, och som förhoppningsvis kan ge dig en klarare bild av vad som egentligen är ett skäligt mäklararvode i Karlstad.

Mäklararvode Karlstad

Snittarvoden i Karlstad

Bostadstyp Genomsnitt (kr) Snitt (kr) Genomsnitt (%) Snitt (%) Median (kr)
Bostadsrätt 35 678 kr 3,4 % 35 000 kr
Villa 57 792 kr 3,6 % 52 000 kr
Radhus / parhus 51 508 kr 3,5 % 50 000 kr

Jämför mäklararvoden i Karlstad

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Karlstad och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Karlstad.

Ett normalt mäklararvode 2022

Hur mycket provision samt hur många procent en mäklare tar för sina tjänster varierar mellan olika städer. I Sverige ligger det genomsnittliga mäklararvodet på 68 334 kr, medan det genomsnittliga mäklararvodet i Karlstad är betydligt lägre – 50 069 kr. Det genomsnittliga mäklararvodet i procent ligger i sin tur på 3,3 % i Karlstad vilket är högre än Sveriges genomsnittliga procentsats. Det beror på att kostnaden för mäklararvodet alltid anpassas efter stadens individuella prisnivå. I till exempel Stockholm, Göteborg, Malmöoch Uppsala är det genomsnittliga mäklararvodet i procent lägre än i Karlstad, medan kostnaden i rena pengar är högre.

Så prissätts mäklararvoden i Karlstad

Det är inte bara prisnivåerna i själva staden som påverkar vad en mäklare tjänar i provision. Mäklarfirmorna arbetar även med olika arvodestyper som påverkar den slutgiltiga summan. I Karlstad är fast arvode den vanligaste arvodestypen, men det finns i regel totalt fyra olika modeller:

 • mäklararvode med fast pris – ett fast mäklararvode bestäms i förväg och påverkas inte av slutpriset på bostaden
 • mäklararvode i procent – mäklaren får en procentuell vinst av bostadens slutpris
 • mäklararvode-trappa – här ökar mäklarens procentuella vinst inom olika intervall av köpeskillingen
 • arvodestyp – mäklaren får både en lägsta garantiersättning och en procentsats på köpeskillingen.

Mäklararvoden i Karlstad för bostadsrätter, villor och radhus

Hur mycket man ska betala i mäklararvode beror också på vilken typ av bostad du säljer. Mäklararvodet för en villa i Karlstad är alltid högre än mäklararvodet vid försäljning av bostadsrätt, och det beror på att större bostäder innefattar mer arbete för mäklaren.

Mäklararvode för bostadsrätt i Karlstad

Vad ligger mäklararvodet på om du ska sälja exempelvis en lägenhet i Karlstad? Låt oss kolla på statistiken – ett normalt mäklararvode för en bostadsrätt i Karlstad ligger på 35 678 kr, vilket innebär en procentsats på 3,4 %.

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 31 277 kr 7,2 %
1 - 2 miljoner kr 36 098 kr 2,7 %
2 - 3 miljoner kr 47 695 kr 1,9 %
4 miljoner kr och över 34 000 kr 0,7 %

Mäklararvode för hus i Karlstad

Vad är rimliga mäklararvoden för fritidshus eller villor i Karlstad? För att räkna ut vad som är ett vanligt mäklararvode vid husförsäljning i Karlstad är det en god idé att kolla på statistiken som andra hussäljare rapporterat in. Ett normalt mäklararvode för en villa i Karlstad ligger på 57 792 kr och den genomsnittliga procentsatsen på 3,6 %.

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 46 875 kr 7,5 %
1 - 2 miljoner kr 57 901 kr 3,9 %
2 - 3 miljoner kr 57 202 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 95 000 kr 2,2 %
8 miljoner kr och över 79 500 kr 0,9 %

Mäklararvode för radhus i Karlstad

Hur högt är mäklararvodet för ett radhus i Karlstad? Enligt statistiken för radhus ligger ett rimligt mäklararvode på 51 508 kr och 3,5 %.

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 47 930 kr 6,5 %
1 - 2 miljoner kr 47 744 kr 3,5 %
2 miljoner kr och över 57 061 kr 2 %

Tips: Så kan du hitta det billigaste mäklararvodet

Vi rekommenderar varmt att du jämför mäklararvoden från flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Det är också en god idé att titta på stadens statistik för att lättare kunna bedöma de erbjudanden du får. Om du fått veta vilken procent mäklaren tar i provision och upplever den som lite väl hög går det alltid att vända sig till en annan mäklarfirma för att hitta ett bättre erbjudande.

När du ger ett bud till mäklaren bör du först erbjuda ett ganska lågt pris, för att på så vis ge dig själv en bra utgångspunkt vid förhandling. Det finns även andra saker du kan göra för att sänka mäklararvodet. Du kan till exempel göra några av mäklarens uppgifter själv. Om du avlastar mäklaren är det inte mer än rätt att mäklararvodet sänks.

Vad tar mäklarna i arvode i Karlstad?

Vill du jämföra mäklararvoden i Karlstad? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Vad ingår i arvodet för mäklare i Karlstad?

Vad ingår i mäklararvodet? Det varierar förstås mellan olika mäklare och mäklarfirmor, men du kan nästan alltid räkna med följande tjänster:

 • marknadsvärdering – mäklaren samlar in fakta om bostaden och bostadsområdet
 • bokning av fotograf och stylingtips – mäklaren ordnar en fotograf som ska ta bilder till bostadsannonsen, och bidrar ofta även med stylingråd inför fotograferingen
 • marknadsföring – i mäklararvodet ingår det ofta viss marknadsföring av bostaden
 • visningar och budgivning – mäklaren tar allt ansvar för att bjuda in till och hålla i visningar samt sköta budgivning och förhandling
 • ekonomikontroll – när det finns en köpare genomför mäklaren en granskning av dennes ekonomi
 • kontraktskrivning – mäklaren upprättar alla dokument, sköter kontakt med banken och ordnar ett möte för kontraktsskrivning mellan köpare och säljare
 • förvaring av handpenning – mäklaren förvarar handpenningen från köparen på sitt klientmedelskonto och för sedan över denna till säljaren
 • tillträde – mäklaren säkerställer att slutbetalning och nyckelöverlämning sker
 • förvaring av kontrakt och hjälp med deklaration – mäklaren förvarar alla originalhandlingar och kontrakt i 10 år, och hjälper även säljaren med att deklarera försäljningen av bostaden.

Så går betalningen till

Som säljare är det inte konstigt att fundera över när mäklararvodet ska betalas. Hur mycket är mäklararvodet, och har du egentligen råd att betala summan innan bostaden är såld? Du behöver inte oroa dig! Mäklaren drar av kostnaden för mäklararvodet från handpenningen, vilket betyder att du aldrig behöver ligga ute med stora summor pengar.

Dra av kostnaden för mäklare i deklarationen

Du vet väl om att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen? Skatteverket betraktar nämligen mäklararvodet som en försäljningsavgift, vilket betyder att de står för 22 % av kostnaden om du går med vinst. Om affären skulle gå med förlust står Skatteverket för 15 % av mäklararvodet.

Ska man betala mäklararvodet om man inte säljer?

De flesta mäklarfirmor tar inget mäklararvode om din bostad inte blir såld, men i vissa fall har mäklaren ensamrätt till försäljning. Det betyder att mäklararvodet måste betalas även om du skulle hitta en köpare själv. Läs igenom uppdragsavtalet noga för att se när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Vad är mäklararvode?

Mäklararvodet är den kompensation som en bostadsmäklare får för att förmedla en bostad till en köpare.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Karlstad?

Den exakta summan för ett mäklararvode i Karlstad beror på vilken mäklarfirma du anlitar och vilken typ av bostad du säljer.

Vad kostar en mäklare i Karlstad?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Karlstad ligger på 50 069 kr, vilket är ganska mycket lägre än det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige som ligger på 68 334 kr.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Karlstad?

Om du säljer en bostadsrätt i Karlstad är det rimligt att mäklararvodet ligger på 3,4 % av slutpriset. För villor och radhus ligger den genomsnittliga procentsatsen på 3,6 % respektive 3,5 %.

Jämför mäklararvoden
Börja här