Mäklararvode Lidingö – vad är ett rimligt arvode?

Lidingö är en kommun och tätort som ligger öster om Stockholm. Trots den korta pendlingsvägen till huvudstaden har Lidingö högst andel grönytor i hela Sverige, vilket gör platsen oerhört attraktiv att bo på. Ska du sälja en bostad och undrar vad som är ett rimligt mäklararvode i Lidingö? Då har du kommit helt rätt! Hur mycket provision en mäklare tar grundar sig på en rad olika faktorer, och här får du veta hur mycket mäklararvode du kan behöva betala i Lidingö.

Mäklararvode Lidingö

Snittarvoden på Lidingö

Bostadstyp Genomsnitt (kr) Snitt (kr) Genomsnitt (%) Snitt (%) Median (kr)
Bostadsrätt 57 836 kr 1,8 % 50 000 kr
Villa 97 242 kr 1,4 % 85 000 kr
Radhus / parhus 77 651 kr 1,7 % 72 750 kr

Jämför mäklararvoden på Lidingö

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden på Lidingö och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner på Lidingö.

Mäklararvoden i Lidingö 2022

Ett genomsnittligt arvode för en mäklare i Lidingö är högre i rena pengar än i till exempel Malmö och Uppsala. Snittarvodet i Lidingö ligger på 78 939 kr vilket är jämförbart med det genomsnittliga mäklararvodet i till exempel Göteborg. Den genomsnittliga procentsatsen för ett mäklararvode i Lidingö är dock betydligt lägre än i alla städer som nämnts ovan. Att det kan skilja sig åt på det här viset beror på att den procent som en mäklare tar i provision anpassas efter bostadspriserna i den aktuella staden.

Olika mäklararvoden för bostadsrätt, villa och radhus

Ett mäklararvode vid försäljning av bostadsrätt är i regel alltid lägre än mäklararvodet för en villa. Hur många procent en mäklare tar beror nämligen också på vilken typ av bostad som ska förmedlas. En villa, gård eller annat större hus innefattar mer arbetsuppgifter för mäklaren och därför höjs rimligtvis också mäklararvodet. Ett normalt mäklararvode i Lidingö för en bostadsrätt ligger på 57 836 kr och 1,8 % medan det genomsnittliga mäklararvodet för en villa i Lidingö ligger på 97 242 kr och 1,4 %.

Mäklararvoden för bostadsrätter på Lidingö

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 45 000 kr 6,4 %
1 - 2 miljoner kr 43 033 kr 2,6 %
2 - 3 miljoner kr 52 095 kr 1,9 %
4 - 6 miljoner kr 72 302 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 86 000 kr 1,2 %
8 - 10 miljoner kr 87 667 kr 1 %
10 miljoner kr och över 117 500 kr 0,9 %

Mäklararvoden för hus och villor på Lidingö

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 60 000 kr 6,5 %
1 - 2 miljoner kr 50 000 kr 2,9 %
2 - 3 miljoner kr 64 389 kr 2 %
4 - 6 miljoner kr 75 260 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 90 918 kr 1,4 %
8 - 10 miljoner kr 101 615 kr 1,2 %
10 miljoner kr och över 152 828 kr 1,3 %

Mäklararvoden för radhus och parhus på Lidingö

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 2 miljoner kr 39 000 kr 2,3 %
2 - 3 miljoner kr 60 870 kr 1,9 %
4 - 6 miljoner kr 78 536 kr 1,7 %
6 - 8 miljoner kr 93 902 kr 1,4 %
8 - 10 miljoner kr 84 593 kr 1 %
10 miljoner kr och över 128 250 kr 1,1 %

Olika arvodestyper i Lidingö

Vad en mäklare tjänar i provision beror även på vilken arvodestyp som används för att bestämma summan. Det finns flera sätt att prissätta ett mäklararvode på, och beroende på vilken mäklarfirma du väljer lär du stöta på olika modeller. Den vanligaste arvodestypen i Lidingö är arvodestrappa som betyder att mäklaren får en procentsats av köpeskillingen, och att denna procentsats ökar i takt med att slutpriset blir högre. En mäklare kan också använda ett “vanligt” mäklararvode i procent, då procentsatsen förblir densamma oavsett slutpriset på bostaden. Mäklararvode med fast pris innebär i sin tur att summan bestäms i förväg och att den inte påverkas av slutpriset, och det finns även en fjärde arvodestyp som kombinerar ett fast mäklararvode med en viss procentsats.

Att jämföra mäklararvoden

Med hjälp av vår smidiga jämförelsetjänst kan du enkelt se vad som ingår i mäklararvodet hos olika mäklare, men också vilken arvodestyp som gäller och vad summan kan tänkas landa på. När du jämför mäklararvoden från flera mäklarfirmor på det här sättet får du en tydlig bild på vad som är ett rimligt mäklararvode och inte. Detta kan också hjälpa dig att hitta det billigaste mäklararvodet, men det är viktigt att inte stirra sig blind på en låg prislapp. Att sälja en bostad är en stor affär och det är viktigt att du hittar rätt person för jobbet.

Vad tar mäklarna i arvode på Lidingö?

Vill du jämföra mäklararvoden på Lidingö? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Att tänka på när du sållar bland olika mäklararvoden

Du bör inte anlita en mäklare som kräver att du betalar mäklararvodet om bostaden inte blir såld. Läs därför igenom avtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision. Det är också viktigt att tjänsterna som erbjuds står i proportion till mäklarens pris. Vad som ingår i mäklararvodet varierar förstås också mellan olika mäklare, men du bör räkna med vissa tjänster som marknadsvärdering, fotografering, viss marknadsföring, visningar med spekulanter, budgivning och kontroll av köparens ekonomi. Mäklaren bör även upprätthålla alla viktiga dokument inför kontraktsskrivningen och hålla kontakt med bankerna.

Avdrag för mäklararvoden i deklarationen

Kom ihåg att du kan dra av kostnaden för mäklararvodet i deklarationen. Det här brukar oftast mäklaren hjälpa till med efter försäljningen. Skatteverket står för en viss del av mäklararvodet oavsett om du går med vinst eller förlust, vilket betyder att kostnaden för mäklararvodet alltid blir lägre i slutändan oavsett vad. Du behöver inte heller oroa dig för att behöva ligga ute med några stora summor pengar, eftersom mäklararvodet betalas när handpenningen från köparen förts över till mäklarens klientmedelskonto.

Vad är mäklararvode?

En mäklares uppgift är att förmedla din bostad till köpare, och för detta får han eller hon en lön som kallas provision, arvode eller mäklararvode.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Lidingö?

Snittarvodet i Lidingö ligger på 78 939 kr, vilket motsvarar 1,7 % av bostadens slutpris. Beroende på bostadens typ, skick och läge kan priset dock bli både högre och lägre.

Vad kostar en mäklare i Lidingö?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Lidingö ligger på ungefär samma summa som snittarvodet i Stockholm. Priserna i det här området ligger betydligt högre än i många andra städer i Sverige.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Lidingö?

Om du ska sälja en bostadsrätt i Lidingö ligger snittarvodet på 57 836 kr medan villor har ett betydligt högre snittarvode på 97 242 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här