Mäklararvode Linköping – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Linköping är 58 052 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2,5 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Linköping.

Linköping är Sveriges femte största stad som är belägen mitt emellan Mjölby, Norrköping och Motala. Det är inte bara det korta köravståndet till Göteborg och Stockholm som lockar människor i alla åldrar till att slå sig till ro här. Linköping kryllar av vackra grönområden samtidigt som centrum levererar precis allt du behöver både vad gäller shopping och matupplevelser. Ska du sälja en bostad och undrar vad som är ett normalt mäklararvode i Linköping? Hur mycket provision en mäklare tar beror på flera olika faktorer, och här finner du förhoppningsvis svar på alla dina frågor.

Mäklararvode Linköping

Det genomsnittliga mäklararvodet 2024

Vilken procent en mäklare tar i provision varierar mellan olika städer. Det genomsnittliga mäklararvodet som procentsats ligger på 2,5 % i Linköping, och det genomsnittliga mäklararvodet i rena pengar ligger på 58 052 kr. Om du jämför detta med statistiken i exempelvis Malmö och Uppsala ligger mäklararvodet i snitt lägre i Linköping, och det beror på att provisionen anpassas efter den aktuella prisnivån i olika städer. Det är med andra ord svårt att säga på rak arm exakt hur mycket mäklararvode du ska betala i Linköping. Du kan dock använda våra kalkyler för att få en ungefärlig siffra – och kom ihåg att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen.

Snittarvoden i Linköping

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 44 094 kr 2,2 % 40 000 kr
Villa 70 516 kr 2,6 % 67 963 kr
Radhus / parhus 60 627 kr 2,6 % 56 295 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 44 094 kr
Mäklararvode procent 2,2 %
Mäklararvode median 40 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 70 516 kr
Mäklararvode procent 2,6 %
Mäklararvode median 67 963 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 60 627 kr
Mäklararvode procent 2,6 %
Mäklararvode median 56 295 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Arvodestypen påverkar hur mycket mäklararvode du ska betala

Hur många procent en mäklare tar beror också på vilken arvodestyp mäklaren använder sig av. Den vanligaste arvodestypen i Linköping är fast procentsats, men du bör vara beredd på att mäklararvodet kan fastställas genom andra kalkyler också. Ett fast arvode betyder att du och mäklaren kommer överens om en summa i förväg som inte påverkas av slutpriset på bostaden.

Kostnaden för mäklararvodet kan också bestämmas genom en procentsats, alltså att mäklaren får en summa som påverkas av slutpriset. Andra arvodestyper är mäklararvode-trappan där mäklarens procentuella vinst ökar inom olika intervall av köpeskillingen, samt en kombinerad arvodestyp där mäklaren får både procentsats på köpeskillingen och en lägsta garantiersättning.

Hur många procent tar en mäklare för olika boendetyper?

Vad en mäklare tjänar i provision påverkas även av boendetypen. Ett mäklararvode för en lägenhet i Linköping är alltid lägre än mäklararvodet för en villa i Linköping, och det beror på att husförsäljningar innebär mer arbete för mäklaren. Ett rimligt mäklararvode i Linköping för en bostadsrätt ligger på 2,2 % av slutpriset, vilket är ett genomsnittligt mäklararvode på 44 094 kr. Det genomsnittliga mäklararvodet för en villa i Linköping ligger i sin tur 2,6 % och 70 516 kr. Arvoden för mäklare i Linköping är alltså hyfsat låga om du jämför med Sveriges statistik – oavsett om det gäller mäklararvode för villa, mäklararvode för fritidshus, mäklararvode för bostadsrätt och mäklararvode för tomt.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Linköping

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 39 000 kr 2,5 %
2 - 4 miljoner kr 49 000 kr 2 %
4 miljoner kr och över 69 000 kr 1,4 %

Jämför mäklararvoden i Linköping

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Linköping och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Linköping.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för hus och villor i Linköping

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 55 000 kr 3,8 %
2 - 4 miljoner kr 71 000 kr 2,5 %
4 - 6 miljoner kr 80 000 kr 1,7 %
6 miljoner kr och över 94 000 kr 1,3 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Linköping

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 61 000 kr 4,2 %
2 - 4 miljoner kr 61 000 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 58 000 kr 1,3 %
6 miljoner kr och över 98 000 kr 1,5 %

Vilka tjänster ingår i mäklararvodet?

Det finns en hel del saker som alltid ingår i mäklararvodet. Först och främst genomförs en så kallad marknadsvärdering av bostaden, vilket betyder att mäklaren samlar in fakta om både bostadsområdet och boendet. I ett vanligt mäklararvode ingår ofta bokning av fotograf samt stylingtips inför fotograferingen, och även viss marknadsföring av objektet. Mäklaren bjuder in till visningar med spekulanter och sköter även förhandling och budgivning.

När en köpare hittats genomför mäklaren en ekonomikontroll och bokar in ett möte för kontraktsskrivning mellan köpare och säljare. För detta upprättar mäklaren samtliga dokument och sköter kontakten med banken. Handpenningen förs över från köparen till mäklarens klientmedelskonto, som i sin tur drar ett skäligt mäklararvode och sedan för över resten till säljaren. Du som säljare behöver med andra ord inte bekymra dig för att behöva betala mäklararvodet innan affären är klar. Slutligen säkerställer mäklaren att slutbetalningen gått igenom och att alla nycklar har lämnats över. Efter försäljningen får säljaren hjälp av mäklaren att deklarera försäljningen, och mäklaren förvarar dessutom kontrakt och originalhandlingar i 10 år.

Vad tar mäklarna i arvode i Linköping?

Vill du jämföra mäklararvoden i Linköping? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Går det att sänka mäklarens arvode?

Genom att jämföra mäklararvoden från flera olika mäklarfirmor blir det lättare för dig att avgöra om du fått tag på det billigaste mäklararvodet. Om mäklararvodet för huset, lägenheten eller fritidsboendet känns lite väl högt går det alltid att vända sig till en annan mäklarfirma istället. Även ett rimligt mäklararvode går att få ner i pris ytterligare om du erbjuder dig att utföra en del uppgifter själv. Du kanske själv kan ägna dig åt att hitta spekulanter medan mäklaren gör allt pappersarbete? Kom också ihåg vikten av att lägga ett ganska lågt bud till mäklaren från början och på så vis ge dig själv utrymme till att förhandla.

Kom ihåg att läsa igenom uppdragsavtalet noga

Hur blir det egentligen med mäklararvodet om man inte säljer? Vi rekommenderar varmt att du noggrant tittar igenom vilka uppsägningsvillkor som gäller innan du skriver på ett avtal med en mäklare. Ta också reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision, eftersom det finns vissa mäklare som vill ha rätt till ensamförsäljning. Att en mäklare har ensamrätt betyder att denne har rätt till provision även om mäklaren inte medverkar till försäljningen. Ensamrätt till försäljning kan gälla upp till 3 månader åt gången, med möjlighet till förlängning.

Vad är mäklararvode?

Den kompensation som en mäklare får kallas för mäklararvode, arvode eller provision. Mäklararvodet kan variera i såväl ersättning som vilka tjänster som faktiskt erbjuds vid försäljningen av din bostad.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Linköping?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Linköping 2024 ligger på 2,5 % och 58 052 kr, vilket är lägre än det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige (2,8 % och 64 083 kr).

Vad kostar en mäklare i Linköping?

Vad du behöver betala för en mäklare i Linköping beror på vilken mäklare du anlitar, vilken arvodestyp som används samt vilken boendetyp du säljer.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Linköping?

Det genomsnittliga, procentuella mäklararvodet för en bostadsrätt i Linköping ligger på 2,2 % medan det genomsnittliga arvodet för villor och radhus ligger på 2,6 % respektive 2,6 %.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här