Mäklararvode Luleå – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Luleå är 46 431 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 3,2 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Luleå.

Luleå är Norrlands fjärde största kommun, sett till den totala mängden människor. Här finns hela 17 stadsdelar som sträcker sig runt stadens centrum, och i närheten finns över 40 mindre orter och byar. Luleå är med andra ord en stad med bostäder för alla – såväl studenter som pensionärer och barnfamiljer trivs med Luleås stadsliv där den norrländska skogen ligger precis runt knuten. Ska du sälja en bostad i Luleå och undrar vad som ingår i mäklararvodet? Eller du kanske vill få ett hum om vad som är ett rimligt mäklararvode i Luleå för en bostadsrätt, villa eller radhus? Här reder vi ut de vanligaste frågorna som du kan tänkas ha om mäklararvoden i Luleå.

Mäklararvode Luleå

Snittarvoden i Luleå

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 37 188 kr 2,7 % 35 075 kr
Villa 54 385 kr 3,9 % 52 675 kr
Radhus / parhus 53 016 kr 2,8 % 51 588 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 37 188 kr
Mäklararvode procent 2,7 %
Mäklararvode median 35 075 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 54 385 kr
Mäklararvode procent 3,9 %
Mäklararvode median 52 675 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 53 016 kr
Mäklararvode procent 2,8 %
Mäklararvode median 51 588 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Ett normalt mäklararvode i Luleå 2024

Vad en mäklare tjänar i provision beror på var i Sverige mäklaren arbetar, vilken typ av bostad som säljs samt vilken arvodestyp som används. Så vad kostar en mäklare i Luleå? Med tanke hur många faktorer som spelar in är det svårt att svara på detta på rak arm. Du kan dock få ett ganska bra hum om vad som klassas som ett vanligt mäklararvode genom att kolla på statistiken i staden. Du kan även använda våra smarta kalkyler för att räkna ut en ungefärlig siffra – och glöm inte bort att du kan dra av kostnaden för mäklararvodet i deklarationen.

Mäklararvode för bostadsrätt i Luleå

Det genomsnittliga mäklararvodet för en lägenhet i Luleå – samt för andra typer av bostadsrätter – ligger på 37 188 kr. Det innebär en genomsnittlig procentsats på 2,7 % av bostadens slutpris.

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 32 000 kr 3,6 %
1 - 2 miljoner kr 37 000 kr 2,6 %
2 miljoner kr och över 43 000 kr 1,8 %

Mäklararvode för villa i Luleå

Ett skäligt mäklararvode i Luleå för en villa ligger på cirka 54 385 kr eller 3,9 % av bostadens slutpris. Ett mäklararvode vid husförsäljning är i regel alltid högre än mäklararvoden vid försäljning av bostadsrätt, och det beror på att denna typ av bostäder alltid innefattar fler arbetsuppgifter för mäklaren.

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 46 000 kr 8,6 %
1 - 2 miljoner kr 51 000 kr 3,6 %
2 - 4 miljoner kr 61 000 kr 2,3 %
4 miljoner kr och över 55 000 kr 1 %

Jämför mäklararvoden i Luleå

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Luleå och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Luleå.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvode för radhus i Luleå

Ett rimligt mäklararvode när det kommer till radhus, parhus och kedjehus i Luleå ligger på och 2,8 %.

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 49 000 kr 3,1 %
2 - 4 miljoner kr 54 000 kr 2,3 %
4 miljoner kr och över 81 000 kr 2 %

Luleås genomsnittliga mäklararvode: En jämförelse

Det genomsnittliga mäklararvodet i hela Luleå ligger på 46 431 kr och 3,2 %. Den totala summan är betydligt lägre än de genomsnittliga mäklararvodena i såväl Stockholm som Uppsala, Göteborg och Malmö. Trots detta ligger det genomsnittliga mäklararvodet i procent högre i Luleå, och det beror på att mäklares arvoden anpassas efter prisnivån på bostäder i den aktuella staden.

Så prissätts kostnaden för mäklararvodet

Hur mycket du ska betala för en mäklare beror inte bara på var du bor och vilken bostadstyp du säljer. Mäklarens provisionsstorlek grundar sig även i den arvodestyp mäklarfirman använder. Den vanligaste arvodestypen i Luleå är fast procentsats, men det finns i regel fyra modeller:

  1. Fast mäklararvode – ett mäklararvode med fast pris bestäms i förväg och påverkas inte av slutpriset på bostaden.
  2. Mäklararvode i procent – mäklaren får en procentsats av slutpriset på bostaden.
  3. Mäklararvode-trappa – mäklarens procentuella vinst ökar inom olika intervall av köpeskillingen.
  4. Kombination av rörlig och procentuell arvodestyp – mäklaren får både en procentsats på köpeskillingen samt en lägsta garantiersättning.

Hitta det billigaste mäklararvodet

Vad är ett normalt mäklararvode? Att jämföra mäklararvoden är en perfekt metod för att ta reda på detta. Genom att samla in flera offerter och samtidigt titta på stadens statistik blir det lättare att bedöma olika erbjudanden. När du fått veta hur många procent en mäklare tar och upplever summan som lite väl hög kan du alltid vända dig till en annan firma som har ett bättre erbjudande.

Vad tar mäklarna i arvode i Luleå?

Vill du jämföra mäklararvoden i Luleå? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Den procent som mäklaren tar i provision går i vissa fall att sänka ytterligare genom vissa knep. Du bör först och främst alltid börja med att erbjuda ett lågt pris och på så vis få utrymme till att förhandla. En annan sak du kan göra är att sköta vissa av mäklarens uppgifter själv, vilket är en god anledning till att få ett lägre pris.

Mäklararvode: Standardtjänster som ingår

Vad som ingår i mäklararvodet varierar förstås till viss del mellan olika mäklarfirmor, men det finns en del tjänster som du kan räkna med. Marknadsvärdering, bokning av fotograf, stylingtips och viss marknadsföring ingår nästan alltid i kostnaden för mäklararvodet. Mäklaren bjuder även in och håller i alla visningar med spekulanter samt sköter budgivning och förhandlingar. Mäklaren genomför sedan en ekonomikontroll av köparen och ordnar ett möte för kontraktskrivning. Upprättning av dokument och kontakt med banken är också mäklarens ansvar.

Undrar du när mäklararvodet ska betalas? Du som säljare behöver inte oroa dig för att ligga ute med stora summor pengar eftersom mäklaren förvarar handpenningen från köparen på sitt klientmedelskonto och drar av mäklararvodet därifrån. När du får pengarna från affären är kostnaden för mäklaren alltså redan debiterad. Efter försäljningen brukar säljaren få hjälp med att deklarera bostadsförsäljningen, och mäklaren förvarar dessutom alla originalhandlingar och kontrakt i 10 år.

Betalas mäklararvodet även om man inte säljer?

Se alltid till att läsa igenom uppdragsavtalet från mäklaren noga – här får du nämligen reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision. Vissa mäklare vill ha ensamrätt till försäljning vilket betyder att du behöver betala kostnaden för mäklararvodet även om mäklaren inte medverkar till försäljningen.

Vad är mäklararvode?

En mäklare ska såklart ha lön för att förmedla din bostad. Lönen har sin grund i själva bostadsförsäljningen och kallas för mäklararvode.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Luleå?

Mäklare i Luleå tar lägre arvoden än mäklare i många andra svenska städer. Det genomsnittliga mäklararvodet ligger på 46 431 kr vilket är cirka 3,2 % av bostadens slutpris.

Vad kostar en mäklare i Luleå?

Det går inte att ge en exakt siffra på vad du behöver betala för en mäklare i Luleå. Kostnaden grundar sig i vilken mäklare du anlitar, vilken slags bostad du säljer samt vilken arvodestyp som används.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Luleå?

Om du ska sälja en bostadsrätt i Luleå är det rimligt att mäklararvodet når upp till 2,7 % av bostadens slutpris. För villor och radhus är det rimligt med en procentsats på 3,9 % respektive 2,8 %.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här