Mäklararvode Södermalm – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Södermalm är 77 835 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 1,5 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Södermalm.

Södermalm ligger mitt centrala Stockholm och under de senaste årtiondena har området vuxit enormt i popularitet. Söder är känt för dess kreativa och avslappnade anda, och allt fler människor lockas av att bo mitt i stan men ändå med närhet till flera lummiga områden. Ska du sälja en bostad och undrar vad ett arvode för en mäklare på Södermalm ligger på? Vad en mäklare tjänar i provision och grundar sig i en rad olika faktorer. Fortsätt läsa för att få ett hum om vad som är ett rimligt mäklararvode på Södermalm 2024!

Mäklararvode Södermalm

Snittarvoden på Södermalm

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 77 835 kr 1,5 % 65 457 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 77 835 kr
Mäklararvode procent 1,5 %
Mäklararvode median 65 457 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Mäklararvoden på Södermalm – vad kostar en mäklare egentligen?

Hur många procent tar en mäklare i provision? Vad ligger mäklararvodet på för en bostadsrätt, villa eller ett radhus? Det är inte ovanligt att ställa dessa frågor som bostadssäljare, men det kan faktiskt jämföras med att fråga vad en bil kostar, eller hur långt ett snöre är. Hur mycket provision en mäklare tar skiljer sig nämligen väldigt mycket mellan olika städer, bostadstyper och mäklare. Mäklararvoden i Göteborg, Uppsala och Malmö kan till exempel se olika ut, och det beror på att mäklares arvoden alltid anpassas efter bostadspriserna i olika städer. Så vad kostar en mäklare på Södermalm? Snittarvodet ligger på 77 835 kr och 1,5 %, men det är som sagt bara ett genomsnitt. Den exakta summan grundar sig främst i två olika faktorer:

  • vilken typ av bostad du säljer – ett mäklararvode för en villa är alltid högre än mäklararvodet för en bostadsrätt i Södermalm
  • vilken arvodestyp som används – mäklare använder sig av olika arvodestyper för att bestämma kostnaden för mäklararvodet.

Normalt mäklararvode på Södermalm för olika bostadstyper

Mäklararvodet vid försäljning av bostadsrätt ligger i de allra flesta fall lägre än mäklararvodet vid husförsäljning. Det beror på att större försäljningar innefattar betydligt fler arbetsuppgifter för mäklaren. Den procentsats mäklaren tar i provision varierar med andra ord beroende på vilken typ av bostad du säljer.

Mäklararvoden för bostadsrätter på Södermalm

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 4 miljoner kr 56 000 kr 1,8 %
4 - 6 miljoner kr 62 000 kr 1,4 %
6 - 8 miljoner kr 89 000 kr 1,3 %
8 - 10 miljoner kr 123 000 kr 1,4 %
10 miljoner kr och över 133 000 kr 1,2 %

Jämför mäklararvoden på Södermalm

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden på Södermalm och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner på Södermalm.

Jämför mäklararvoden nu

Olika arvodestyper på Södermalm

Hur mycket man ska betala i mäklararvode kan också variera beroende på vilken arvodesmodell som används. Den vanligaste arvodestypen på Södermalm är arvodestrappa, men det finns totalt fyra olika modeller som mäklare kan använda sig av. Mäklararvode-trappan innebär att mäklaren får en procentsats av slutpriset som dessutom ökar inom olika intervall av köpeskillingen. Med ett vanligt, fast mäklararvode i procent får mäklaren istället en bestämd procentsats som inte ändras. Mäklare kan även använda sig av ett fast mäklararvode då summan bestäms i förväg och inte på något sätt påverkas av slutpriset på bostaden. Den fjärde arvodestypen är en kombination där mäklaren får både en fast procentsats av köpeskillingen samt en lägsta garantiersättning.

Vad ingår i ett vanligt mäklararvode?

Det som ingår i mäklararvodet varierar mellan olika firmor, och tjänsterna brukar baseras på vad mäklaren anser är lämpligt för det individuella objektet. Du bör dock inte nöja dig med att mäklaren endast upprättar köpeavtal och sköter administrationen – de allra flesta firmor gör mycket mer än så. Marknadsvärdering, fotografering, viss marknadsföring, visningar, budgivning, ekonomikontroll av köparen, kontakt med banker och bokning av tillträde är tjänster som de allra flesta mäklare erbjuder.

Vad tar mäklarna i arvode på Södermalm?

Vill du jämföra mäklararvoden på Södermalm? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Om att hitta det billigaste mäklararvodet

Att behöva betala mäklararvode kan ta emot, men det är helt nödvändigt för att du ska kunna sälja din bostad med så god vinst som möjligt. Det är dock vanligt att försöka hitta det billigaste mäklararvodet för att komma billigare undan. Att mäklararvodet är billigt behöver tyvärr inte betyda att mäklaren är rätt person för jobbet! Det är alltid en god idé att jämföra mäklararvoden för att kunna sålla bort de dyraste mäklarna, men försök att inte stirra dig blind på låga prislappar.

Du bör till exempel vara försiktig med att anlita en mäklare som vill ha ensamrätt till försäljningen, då du i sådant fall behöver betala mäklararvodet även om bostaden inte blir såld. Läs uppdragsavtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt provision. Det är också viktigt att det som ingår i mäklararvodet står i proportion till priset du ska betala, och såklart att du känner dig trygg med att lägga ditt livs största affär i mäklarens händer. Kom ihåg att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen också!

Vad är mäklararvode?

Mäklarens uppgift är att förmedla bostäder till köpare, och lönen som mäklaren får för detta kallas arvode, provision eller mäklararvode.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare på Södermalm?

Vad en mäklare tar i provision på Södermalm beror på vilken mäklare du anlitar, vilken arvodestyp som används samt vilken typ av bostad som ska säljas.

Vad kostar en mäklare på Södermalm?

Det genomsnittliga mäklararvodet på Södermalm är lägre än snittarvodet i Stockholm 2024. Överlag är priserna i Stockholm, inklusive Södermalm, dock högre än i många andra svenska städer.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode på Södermalm?

Snittarvodet på Södermalm ligger på 77 835 kr, vilket motsvarar 1,5 % av slutpriset på bostaden.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här