Mäklararvode Solna – vad är ett rimligt arvode?

Solna är en kommun som ligger i vår vackra huvudstad Stockholm, och som faktiskt är en del av Sveriges mest attraktiva bostadsmarknad. Här går det att bo i både lägenheter, villor och radhus med närhet till såväl naturen som stan vilket lockar människor i alla åldrar. Ska du sälja en bostad och undrar vad som är ett normalt mäklararvode i Solna 2022? Vad en mäklare tjänar i provision varierar beroende på en rad olika faktorer. Fortsätt läsa för att få ett hum om vad som är ett vanligt mäklararvode för olika bostadstyper i Solna.

Mäklararvode Solna

Snittarvoden i Solna

Bostadstyp Genomsnitt (kr) Snitt (kr) Genomsnitt (%) Snitt (%) Median (kr)
Bostadsrätt 60 595 kr 1,8 % 55 000 kr
Villa 94 032 kr 1,5 % 82 250 kr
Radhus / parhus 78 649 kr 1,7 % 73 500 kr

Jämför mäklararvoden i Solna

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Solna och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Solna.

Mäklararvoden i Solna – Vad kostar en mäklare?

Det är svårt att säga på rak arm vad som är ett rimligt arvode för en mäklare i Solna. Mäklararvoden kan se väldigt olika ut beroende på vilken typ av bostad som ska säljas samt bostadens skick, läge och storlek. Hur mycket provision en mäklare tar grundar sig också mycket på vilken mäklarfirma du väljer och vilken arvodestyp som mäklaren använder sig av. Mäklararvoden utvecklas som så mycket annat i takt med inflationen och bostadspriserna, och därför ser summorna olika ut när du jämför statistiken mellan till exempel Göteborg, Uppsala och Malmö.

Olika mäklararvoden i Solna för bostadsrätter, villor och radhus

Snittarvodet i Solna ligger på 82 247 kr och 1,8 %, men det här är bara ett genomsnitt för alla sorters bostäder i kommunen. Ett mäklararvode för en bostadsrätt i Solna ligger exempelvis alltid lägre än mäklararvoden vid husförsäljning, och det beror bland annat på att större försäljningar innebär mer arbete för mäklaren. Ett skäligt mäklararvode vid försäljning av en bostadsrätt i Solna ligger på 60 595 kr, medan det genomsnittliga mäklararvodet för en villa ligger på 94 032 kr. Om du ska sälja ett radhus ligger snittarvodet istället på 78 649 kr.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Solna

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 69 000 kr 8,9 %
1 - 2 miljoner kr 35 800 kr 2 %
2 - 3 miljoner kr 51 530 kr 1,7 %
4 - 6 miljoner kr 71 024 kr 1,5 %
6 miljoner kr och över 87 714 kr 1,3 %

Mäklararvoden för hus och villor i Solna

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 60 000 kr 6,5 %
1 - 2 miljoner kr 52 200 kr 3,4 %
2 - 3 miljoner kr 67 331 kr 2,2 %
4 - 6 miljoner kr 75 260 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 90 660 kr 1,4 %
8 - 10 miljoner kr 100 890 kr 1,2 %
10 miljoner kr och över 148 726 kr 1,2 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Solna

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 2 miljoner kr 39 000 kr 2,3 %
2 - 3 miljoner kr 61 111 kr 1,9 %
4 - 6 miljoner kr 78 356 kr 1,7 %
6 - 8 miljoner kr 95 970 kr 1,4 %
8 - 10 miljoner kr 86 000 kr 1 %
10 miljoner kr och över 128 250 kr 1,1 %

Så prissätts kostnaden för mäklararvodet

Hur mycket man ska betala i mäklararvode grundar sig till stor del i hur mäklaren väljer att beräkna summan. Det finns olika arvodestyper som mäklare kan använda sig av, och den vanligaste arvodestypen i Solna är arvodestrappa. Med en arvodestrappa – eller provisionstrappa som det också kallas – får mäklaren en viss procent av vinsten, men procentsatsen ökar inom vissa intervall av köpeskillingen. Mäklaren kan även välja att använda ett “vanligt” mäklararvode i procent där han eller hon får en viss procent av köpeskillingen utan att procentsatsen ändras. En del mäklarfirmor arbetar med ett fast mäklararvode som bestäms i förväg och inte påverkas av slutpriset på bostaden, och vissa använder sig av en kombinerad arvodestyp med både fast pris och en procentsats på köpeskillingen.

Jämför mäklararvoden från flera firmor i Solna

Att jämföra mäklararvoden är en utmärkt metod för att sålla bort de dyraste mäklararvodena. Det är dock viktigt att komma ihåg att bara för du hittat det billigaste mäklararvodet så betyder det inte mäklaren är rätt person för uppdraget. Det viktigaste är att de tjänster som ingår i mäklararvodet står i proportion till hur många procent mäklaren tar i provision, och såklart att du känner dig trygg med mäklarens försäljningsapproach och personlighet. Kom ihåg att mäklararvodet dessutom är avdragsgillt i deklarationen vilket betyder att summan alltid blir lägre i slutändan.

Vad tar mäklarna i arvode i Solna?

Vill du jämföra mäklararvoden i Solna? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Viktigt att tänka på

Innan du anlitar en person för att förmedla din bostad bör du ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision. Det finns nämligen mäklare som kräver ensamrätt till försäljningen, vilket betyder att mäklararvodet debiteras även om bostaden inte blir såld. Läs därför igenom uppdragsavtalet noga och få koll på vilka uppsägningsvillkor som gäller.

Är du orolig för att inte ha råd att betala mäklararvodet innan försäljningen gått igenom? Det behöver du inte bekymra dig för – den procent som mäklaren tar i provision dras av från handpenningen som köparen för över till mäklarens klientmedelskonto. Du behöver med andra ord inte betala mäklararvodet förrän pengarna från bostaden har börjat rulla in.

Vad är mäklararvode?

När en mäklare förmedlar din bostad till en köpare får han eller hon en lön som kallas provision, arvode eller mäklararvode.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Solna?

Den genomsnittliga kostnaden för en mäklare i Solna ligger högre än i många andra städer i Sverige. Den totala summan beror dock på vilken mäklare du anlitar, vilken arvodestyp som används samt bostadens typ, storlek, skick och läge.

Vad kostar en mäklare i Solna?

Om du jämför det genomsnittliga mäklararvodet i Solna med snittarvodet i Stockholm är priserna ganska jämna. Det genomsnittliga mäklararvodet i Solna ligger på 82 247 kr vilket motsvarar 1,8 % av bostadens slutpris.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Solna?

För en bostadsrätt i Solna ligger snittarvodet på 60 595 kr medan snittarvodet för en villa ligger på 94 032 kr. Om du ska sälja ett radhus ligger snittarvodet på 78 649 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här