Mäklararvode Sundsvall – Vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Sundsvall är 53 282 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 4 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Sundsvall.

Funderar du på att snart sälja din bostad men undrar över hur det här med mäklararvode egentligen fungerar? Då har du kommit helt rätt. Här tittar vi nämligen närmare på vad ett mäklararvode är, vad som ingår i ett mäklararvode, om det finns olika mäklararvoden, vad som är ett rimligt mäklararvode i Sundsvall, hur mycket man egentligen ska betala och om det kan se annorlunda ut i exempelvis Stockholm, Malmö, Uppsala eller Göteborg. Det kan förhoppningsvis hjälpa dig att göra ett medvetet val av mäklare och få så mycket för pengarna som möjligt av försäljningen. Glöm heller inte att ta hjälp av våra kalkyler för att få ett hum om vad du kan tänkas komma att betala för olika bostadstyper i Sundsvall.

Mäklararvode Sundsvall

Snittarvoden i Sundsvall

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 39 326 kr 4,9 % 36 130 kr
Villa 66 059 kr 3,3 % 63 000 kr
Radhus / parhus 57 647 kr 3,3 % 59 400 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 39 326 kr
Mäklararvode procent 4,9 %
Mäklararvode median 36 130 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 66 059 kr
Mäklararvode procent 3,3 %
Mäklararvode median 63 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 57 647 kr
Mäklararvode procent 3,3 %
Mäklararvode median 59 400 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Vad är ett rimligt arvode i Sundsvall?

För att en mäklare ska hjälpa dig att värdera din lägenhet eller ditt hus, fotografera bostaden och lägga ut en annons, hålla i visningar och slutligen sköta själva bostadsaffären måste hen såklart ta ut en kostnad. Denna kostnad kallas för mäklararvode. När du betalar ett mäklararvode betalar du helt enkelt en provision som mäklaren får för att utföra sitt jobb. Mäklararvodet kan skilja sig mycket åt beroende på vilka tjänster som ingår och hur mycket kunskap och erfarenhet som mäklaren har i bagaget. En erfaren mäklare som är expert på just ditt bostadsområde i Sundsvall tar antagligen mer i mäklararvode än någon som precis har påbörjat sin resa som mäklare. Att välja det billigaste alternativet är dock inte alltid det bästa, utan när det kommer till en så stor och viktig affär som en bostadsaffär så kan kunskap, erfarenhet och framtoning spela en betydligt viktigare roll. Lägg därför tid på att hitta den mäklare i Sundsvall som passar bäst för dig! En viktig sak att ha i åtanke är dessutom att du kan göra avdrag på mäklararvodet i deklaratione , vilket kan hjälpa dig att sänka dina kostnader.

Vad som är ett rimligt eller normalt mäklararvode i Sundsvall är därför svårt att svara på och beror på en mängd olika faktorer. Inte bara av vad som ingår och vilken mäklare eller mäklarbyrå du väljer, utan också hur läget på bostadsmarknaden ser ut. Mäklararvodet baseras nämligen ofta på bostadspriset och går därför upp när bostadsmarknaden går upp. För en bostad med ett värde på upp till 1 000 000 krär ett normalt mäklararvode i Sundsvall till exempel cirka 20 000 kr75 000 kr, medan en bostad som värderas till över 4 000 000 kr kan innebära en mäklarkostnad på cirka 50 000 kr74 000 kr. Använd gärna våra kalkyler för att få en indikation på vad ditt mäklararvode kan hamna på!

Vilka olika arvodestyper finns det i Sundsvall?

Förutom att olika mäklare kan ta olika mycket betalt kan de också använda sig av olika former av mäklararvode. De vanligaste är rörligt mäklararvode, fast mäklararvode och en så kallad procenttrappa. Fast arvode är precis vad det låter som, nämligen en fast kostnad som bestäms redan i förväg, oavsett vad köpeskillingen landar på i slutändan. Tar du hjälp av en mäklare i Sundsvall som använder rörligt mäklararvode så beräknas istället mäklarens provision på försäljningspriset efter vilken procent mäklaren tar i provision. Kostnaden är alltså inte bestämd på förhand, även den procent som mäklaren tar för jobbet är densamma oavsett köpeskilling. Använder sig mäklaren istället av en så kallad procenttrappa förhåller man sig till olika procentsatser för olika intervall av försäljningspriset. Det finns även möjlighet att välja en kombination av fast arvode och rörligt mäklararvode, vilket är ett föredraget alternativ av många eftersom mäklaren då använder ett fast pris upp till ett visst försäljningspris för att sedan få rätt till en viss provision baserat efter en viss procent när budgivningen överstiger detta.

Mäklararvoden för olika typer av bostäder

När du tittar på olika mäklararvoden i Sundsvall kommer du snart också att se att de skiljer sig något åt beroende på om du ska sälja ett hus eller en bostadsrätt. För i och med att kostnaden baseras mycket på bostadens värde så blir mäklararvodet olika för olika typer av bostäder. Snittprovisionen i Sverige för 2024 ligger till exempel på 2,8 %, eller 64 146 kr, för bostadsrätter och på 49 447 kr, eller 3,3 %, för villor. Tittar man på Sundsvall så ligger det genomsnittliga mäklararvodet på 53 282 kr och 4 %. Den vanligaste arvodestypen är i sin tur fast arvode.

Jämför mäklararvoden i Sundsvall

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Sundsvall och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Sundsvall.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Sundsvall

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 36 000 kr 5,7 %
1 - 2 miljoner kr 45 000 kr 3,5 %
2 miljoner kr och över 56 000 kr 2,2 %

Mäklararvoden för hus och villor i Sundsvall

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 57 000 kr 7,2 %
1 - 2 miljoner kr 60 000 kr 4 %
2 - 4 miljoner kr 69 000 kr 2,6 %
4 miljoner kr och över 76 000 kr 1,5 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Sundsvall

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 57 000 kr 3,8 %
2 miljoner kr och över 66 000 kr 2,3 %

Vad tar mäklarna i arvode i Sundsvall?

Vill du jämföra mäklararvoden i Sundsvall? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Sundsvall?

Den vanligaste arvodestypen i Sundsvall är fast arvode, medan det genomsnittliga mäklararvodet för 2024 ligger på 53 282 kr och 4 %.

Vad kostar en mäklare i Sundsvall?

Det går tyvärr inte att ge ett exakt svar på vad en mäklare i Sundsvall tar i provision för att sälja en villa eller bostadsrätt, utan allt beror på vad bostaden är värderad till, hur bostadsmarknaden ser ut generellt, vilka tjänster som ingår och hur stor kunskap och erfarenhet mäklaren har. Ta gärna hjälp av våra kalkyler för att få ett hum om vad mäklararvodet kan bli när det är dags att sälja din bostad.

Vad är ett rimligt eller normalt arvode i Sundsvall?

För en bostad som är värderad upp till 1 000 000 kr är ett normalt mäklararvode i Sundsvall cirka 20 000 kr – 75 000 kr. Ska du istället sälja en bostad som är värderad till över 4 000 000 kr, så kan du istället räkna med att ett rimligt mäklararvode hamnar på allt mellan 50 000 kr och 74 000 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här