Mäklararvode Täby – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Täby är 71 306 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 1,7 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Täby.

Är det dags att sälja en bostad i en av de största kommunerna i Stockholm? Täby är en populär kommun att bo i tack vare det korta pendelavståndet in till storstaden samt närheten till skärgården och havet. Kommunen erbjuder dessutom de flesta typer av bostäder, såväl studentlägenheter som villor och lyxiga våningar, vilket lockar en mångsidig grupp av bostadssökande. Är du nyfiken på vad mäklararvodet i Täby kan hamna på? Hur mycket provision en mäklare tar beror på en rad olika faktorer – fortsätt läsa för att ta reda på vad som är ett normalt mäklararvode i Täby!

Snittarvoden i Täby

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 50 656 kr 1,9 % 48 720 kr
Villa 85 542 kr 1,5 % 75 000 kr
Radhus / parhus 77 720 kr 1,6 % 73 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 50 656 kr
Mäklararvode procent 1,9 %
Mäklararvode median 48 720 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 85 542 kr
Mäklararvode procent 1,5 %
Mäklararvode median 75 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 77 720 kr
Mäklararvode procent 1,6 %
Mäklararvode median 73 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Mäklararvoden i Täby 2024

Finns det en summa för mäklararvoden som är standard i Sverige? Tyvärr inte, även om det hade gjort processen betydligt mycket lättare. Vad en mäklare tjänar i provision beror dels på vilken bostadstyp som ska säljas men också på bostadens storlek, skick och läge. Hur mycket man ska betala i mäklararvode beror även på vilken mäklarfirma du anlitar och vilken arvodestyp som mäklaren använder sig av. Mäklararvoden utvecklas dessutom i takt med inflationen och bostadspriserna i olika städer, och därför kan summorna se olika ut när du jämför mäklararvoden i exempelvis Göteborg, Uppsala och Malmö.

Olika mäklararvoden i Täby för bostadsrätter, villor och radhus

Så vad kostar en mäklare i Täby? Snittarvodet ligger på 71 306 kr och 1,7 %, men det är som sagt bara ett genomsnitt där alla sorters bostäder i kommunen är inräknade. Du behöver ha i åtanke att ett mäklararvode för en bostadsrätt i Täby oftast är billigare än mäklararvoden vid husförsäljning, eftersom större bostäder innefattar mer arbete för mäklaren. Ett rimligt mäklararvode i Täby för en bostadsrätt är till exempel 50 656 kr och 1,9 % medan det genomsnittliga mäklararvodet för en villa i Täby ligger på 85 542 kr och 1,5 % – skillnaden är alltså ganska stor. Om du ska sälja ett radhus i kommunen ligger snittarvodet istället på 77 720 kr och 1,6 %.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Täby

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 42 000 kr 2,4 %
2 - 4 miljoner kr 50 000 kr 1,8 %
4 - 6 miljoner kr 64 000 kr 1,4 %
6 miljoner kr och över 124 000 kr 1,5 %

Jämför mäklararvoden i Täby

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Täby och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Täby.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för hus och villor i Täby

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 55 000 kr 3,6 %
2 - 4 miljoner kr 64 000 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 80 000 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 81 000 kr 1,2 %
8 miljoner kr och över 119 000 kr 1,1 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Täby

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 4 miljoner kr 66 000 kr 1,9 %
4 - 6 miljoner kr 81 000 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 82 000 kr 1,2 %
8 miljoner kr och över 98 000 kr 1 %

Så prissätts arvoden för mäklare i Täby

Som tidigare nämnt grundar sig mäklares arvoden också i vilken arvodestyp de använder. Det finns alltså olika sätt att beräkna kostnaden för mäklararvodet på. Mäklaren kan till exempel välja att ta en viss procent i mäklararvode, vilket betyder att summan kan variera beroende på bostadens slutpris. Om mäklaren istället väljer att använda ett fast mäklararvode så bestäms summan i förväg och påverkas inte av slutpriset på bostaden. Vissa mäklarfirmor använder sig istället av en kombinerad arvodestyp med både ett fast pris och en viss procentsats på köpeskillingen, medan andra använder sig av en så kallad provisionstrappa. Mäklararvode-trappan innebär att mäklaren får en viss procent av vinsten, men att procentsatsen ökar inom vissa intervall av köpeskillingen. Det vanligaste arvodestypen i Täby är arvodestrappa.

Vikten av att jämföra mäklararvoden

Genom att jämföra mäklararvoden från flera mäklare i Täby kan du ta reda på vilken arvodestyp som gäller, hur många procent mäklaren tar, vad som ingår i mäklararvodet och vad den totala summan kommer landa på. Att titta på flera mäklararvoden och göra en jämförelse kan alltså hjälpa dig att hitta den mest prisvärda mäklaren i kommunen, men det är viktigt att du inte lägger alltför stor vikt vid att hitta det billigaste mäklararvodet. Att en mäklare erbjuder låga priser behöver inte betyda att personen är rätt för jobbet – en bostadsförsäljning är trots allt den största affären i ditt liv, och då är det viktigt att anlita en mäklare som du känner dig 100 % trygg med.

Vad tar mäklarna i arvode i Täby?

Vill du jämföra mäklararvoden i Täby? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Vad händer med mäklararvodet om man inte säljer?

Det är viktigt att mäklaren du anlitar inte kräver att du måste betala mäklararvodet även om bostaden inte blir såld. Vissa mäklare vill ha ensamrätt till försäljning, vilket kan innebära stora och onödiga kostnader för dig om bostaden inte blir såld eller om du skulle hitta en köpare utan mäklarens hjälp. Läs därför alltid igenom uppdragsavtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Kom ihåg – mäklararvodet är avdragsgillt

Eftersom du kan dra av kostnaden för mäklararvodet i deklarationen kommer kostnaden för mäklararvodet alltid bli lägre i slutändan, oavsett vad. Skatteverket står för en viss procent av kostnaden för mäklararvodet oavsett om affären går med vinst eller förlust.

Vad är mäklararvode?

Mäklararvode är den lön som en mäklare får för att förmedla din bostad till en köpare.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Täby?

Hur stort arvode du kommer behöva betala beror främst på tre faktorer – vilken mäklare du väljer att anlita, vilken arvodestyp som mäklaren i fråga använder samt vilken typ bostadstyp du säljer.

Vad kostar en mäklare i Täby?

Snittarvodet i Täby är lägre i rena pengar än snittarvodet i hela Stockholm 2024. Mäklarkostnader i Stockholm överlag, även i Täby, är dock högre än i många andra städer i Sverige.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Täby?

Den genomsnittliga kostnaden för mäklararvoden i Täby ligger på 71 306 kr, vilket motsvarar 1,7 % av bostadens slutpris.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här