Mäklararvode Umeå – vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Umeå är 53 964 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2,4 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Umeå.

Ska du sälja en bostad i Umeå och vill veta vad som är ett rimligt mäklararvode? Hur mycket provision en mäklare tar varierar mellan olika mäklarfirmor vilket gör det svårt att säga på rak arm vad som är ett normalt mäklararvode i Umeå. Ska du sälja en lägenhet i centrum, en villa på charmiga Haga eller kanske ett radhus i Ersboda? Kostnaden för mäklararvodet påverkas av detta, men också av en rad andra faktorer.

Mäklararvode Umeå

Snittarvoden i Umeå

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 40 598 kr 2,2 % 37 750 kr
Villa 64 631 kr 2,8 % 60 000 kr
Radhus / parhus 59 960 kr 2,1 % 58 000 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 40 598 kr
Mäklararvode procent 2,2 %
Mäklararvode median 37 750 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 64 631 kr
Mäklararvode procent 2,8 %
Mäklararvode median 60 000 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 59 960 kr
Mäklararvode procent 2,1 %
Mäklararvode median 58 000 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Hur högt är mäklararvodet 2024?

Hur många procent en mäklare tar varierar inte bara mellan olika mäklarfirmor utan även mellan olika städer. Det genomsnittliga mäklararvodet i Umeå ligger till exempel på 53 964 kr och 2,4 %, vilket är betydligt lägre än de genomsnittliga siffrorna för hela Sverige. I Stockholm ligger istället den genomsnittliga procentsatsen lägre än i Umeå, medan det genomsnittliga mäklararvodet är betydligt högre i rena pengar. I Göteborg, Uppsala och Malmö är däremot både procentsatsen och summan högre än i Umeå. Att det kan variera på det här viset beror på att mäklararvodena alltid anpassas efter de aktuella prisnivåerna för bostäder i olika städer.

Mäklararvode med fast pris eller rörligt pris

Vad en mäklare tjänar samt hur mycket man ska betala i mäklararvode grundar sig även i vilken typ av arvode som mäklaren använder sig av. Det är vanligast med fast arvode i Umeå, men det finns även andra modeller som mäklare kan använda sig av för att fastställa sitt mäklararvode.

Ett fast mäklararvode innebär att du och mäklaren kommer överens om summan i förväg. Det går även att bestämma mäklararvodet i procent vilket innebär att slutpriset på bostaden påverkar mäklarens provision – till skillnad från ett fast arvode. Två andra arvodestyper är mäklararvode-trappan där den procentuella vinsten för mäklaren ökar inom olika intervall av köpeskillingen, samt den kombinerade arvodestypen där mäklaren får en lägsta garantiersättning och en viss procentsats på köpeskillingen.

Varierande mäklararvoden i Umeå - Bostadsrätt, villa eller radhus?

Den procentsats som en mäklare tar i provision är alltid högre när det rör sig om en villa, ett radhus, ett fritidshus eller liknande. Det beror på att den här typen av försäljningar innebär mer arbete för mäklaren. Mäklararvodet vid försäljning av bostadsrätt är i sin tur generellt lägre. Det genomsnittliga mäklararvodet för en bostadsrätt i Umeå ligger på 38 40 598 kr medan det genomsnittliga mäklararvodet vid husförsäljning ligger på 64 631 kr. Ett normalt mäklararvode i Umeå för ett radhus ligger i sin tur på 59 960 kr i snitt.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Umeå

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 37 000 kr 2,5 %
2 - 4 miljoner kr 46 000 kr 1,9 %
4 miljoner kr och över 49 000 kr 1,2 %

Jämför mäklararvoden i Umeå

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Umeå och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Umeå.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för hus och villor i Umeå

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 54 000 kr 7 %
1 - 2 miljoner kr 55 000 kr 3,9 %
2 - 4 miljoner kr 65 000 kr 2,2 %
4 miljoner kr och över 73 000 kr 1,5 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Umeå

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 48 000 kr 3,6 %
2 - 4 miljoner kr 62 000 kr 2 %
4 - 6 miljoner kr 65 000 kr 1,5 %
6 miljoner kr och över 70 000 kr 1,1 %

Det ingår i ett vanligt mäklararvode i Umeå

Vad ingår egentligen i mäklararvodet? Det är inte ett dugg konstigt att undra över detta som bostadssäljare, framförallt om du aldrig tidigare sålt en bostad. Vad som ingår varierar givetvis till en viss del mellan olika mäklarfirmor och mäklare, men det finns vissa tjänster som du bör kunna räkna med. Värdering, bokning av fotograf och marknadsföring är några av de första uppgifterna en mäklare tar sig an. Mäklaren brukar även ofta bidra med stylingråd inför fotograferingen för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Det är även mäklaren som bjuder in till och håller i visningar med spekulanter, håller i budgivningen och genomför en ekonomikontroll på köparen. När kontrakt ska skrivas är det mäklaren som upprättar dokumenten, sköter kontakten med banker samt bokar ett möte för kontraktsskrivning mellan köpare och säljare.

Vad tar mäklarna i arvode i Umeå?

Vill du jämföra mäklararvoden i Umeå? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Så går betalningen av mäklararvodet till

En annan sak som ingår i mäklarens tjänster är förvaring av handpenningen från köparen. Mäklaren förvarar pengarna på sitt klientmedelskonto där kostnaden för mäklararvodet sedan dras av innan resten förs över till säljaren. Det betyder att du inte själv behöver bekymra dig för när mäklararvodet ska betalas. Mäklaren brukar även hjälpa till med att deklarera försäljningen. Mäklararvodet är nämligen avdragsgillt i deklarationen vilket betyder att kostnaden inte blir lika hög i slutändan.

Detta är också bra att veta om mäklararvoden

Vad händer egentligen med mäklararvodet om man inte säljer? De flesta mäklarfirmor tar inget mäklararvode om bostaden inte skulle bli såld utav deras förmedling, men det finns också mäklare som vill ha ensamrätt till försäljning. Det betyder att mäklararvodet behöver betalas oavsett om försäljningen sker via mäklaren eller inte. Detta framgår tydligt i uppdragsavtalet – läs igenom avtalet noga och ta reda på när och hur länge mäklaren har rätt till provision.

Det är alltid en god idé att jämföra mäklararvoden från flera mäklare innan du anlitar någon. Det är betydligt lättare att hitta det billigaste mäklararvodet om du jämför offerter och även har koll på hur statistiken ser ut för din typ av bostad. Kom även ihåg att det är helt okej att pruta på mäklararvoden – börja med att lämna ett ganska lågt pris och ge dig själv utrymme till att förhandla.

Vad är mäklararvode?

Lönen som en mäklare får för att förmedla din bostad till en köpare kallas för mäklararvode, arvode eller provision.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Umeå?

Mäklararvodena i Umeå är generellt lägre än i många andra svenska städer. Det genomsnittliga mäklararvodet samt genomsnittliga procentsatsen i Umeå ligger på 53 964 kr och 2,4 %.

Vad kostar en mäklare i Umeå?

Umeås mäklararvoden varierar mellan olika mäklare och även beroende på vilken typ av bostad du säljer.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Umeå?

Om du ska sälja en bostadsrätt i Umeå ligger ett normalt mäklararvode på 40 598 kr, medan det genomsnittliga mäklararvodet för ett hus ligger på 64 631 kr. Om du ska sälja ett radhus ligger den genomsnittliga mäklarkostnaden på 59 960 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här