Mäklararvode Uppsala – vad är ett rimligt arvode?

Är det dags att sälja din lägenhet eller villa i Uppsala? Då kanske det också är dags att hitta en bra mäklare och att ta reda på vad som är ett normalt mäklararvode i Uppsala 2022. Vad som ingår i mäklararvodet kan också vara bra att ta reda på.

Mäklararvode Uppsala

Snittarvoden i Uppsala

Bostadstyp Genomsnitt (kr) Snitt (kr) Genomsnitt (%) Snitt (%) Median (kr)
Bostadsrätt 48 665 kr 2,2 % 47 963 kr
Villa 86 958 kr 2,7 % 78 550 kr
Radhus / parhus 66 705 kr 2,3 % 65 000 kr

Jämför mäklararvoden i Uppsala

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Uppsala och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Uppsala.

Olika arvodestyper för mäklararvode i Uppsala

Hur mycket man ska betala till mäklaren beror oftast på hur mycket bostaden kostar och var i landet den ligger. Det finns olika typer av modeller för hur mäklarens arvode räknas ut. En vanlig modell är den så kallade provisionsmodellen, där mäklaren får en viss procent av vad bostaden säljs för. Hur många procent en mäklare tar kan variera mellan olika delar av landet och mellan olika typer av bostäder. Hur mycket ett mäklararvode i Stockholm, Göteborg och Malmö är kan ibland skilja sig på olika sätt från hur mycket man får betala i mäklararvode i Uppsala. När man ska jämföra mäklararvoden är det därför viktigt att jämföra mäklararvoden i det områden där man ska sälja. När man ska avgöra vilken procent en mäklare tar i provision kan det därför vara bra att utgå från ett snitt för just mäklare i Uppsala. I Uppsala är den genomsnittliga procentsatsen en mäklare tar ut 2,3 %.

En annan modell för mäklararvodet är det så kallade fasta arvodet, där mäklaren tar ett fast pris oavsett hur mycket bostaden i slutändan kommer att säljas för. Detta kan vara en trygg modell för den som på förhand vill kunna räkna ut hur mycket provision en mäklare tar.

För den som hellre vill ha en kombination av ett fast arvode och en provisionsbaserad del så finns också den form av arvode som kallas trappmodell. Här får mäklaren ofta ett fast eller rörligt grundarvode och sedan provision enligt en trappstegsmodell där procentsatsen ökar vid olika prisnivåer. Detta kan vara en bra modell där du vill försäkra dig om att mäklaren anstränger sig lite extra för att få ut ett så högt pris som möjligt.

Vad är ett normalt mäklararvode i Uppsala?

I Uppsala ligger det genomsnittliga mäklararvodet på 68 714 kr. Den vanligaste formen av arvode är fast procentsats. För att kunna jämföra mäklare i Uppsala och avgöra vad en mäklare tjänar i provision, så är det viktigt att vad som ingår i mäklararvodet kan skilja sig mellan olika mäklare. Det är alltså inte alls säkert att det billigaste mäklararvodet är det bästa. Oftast ingår visning, kontraktsskrivning, kontakt med banker och annat som krävs för att bostadsförsäljningen ska gå rätt till. Vissa mäklare erbjuder också hjälp med deklarationen, då till exempel mäklararvodet är avdragsgillt, råd och tips kring home styling, olika typer av annonsering som inte ingår i den avgift säljaren betalar direkt till exempelvis Hemnet. Man betalar oftast mäklararvodet i samband med tillträdet, då köparen betalar det som återstår av köpeskillingen, men ibland drar mäklaren av sitt arvode direkt från handpenningen. Det kan vara bra att tänka på att mäklaren ibland även kan ha rätt till arvode även om man inte säljer bostaden. När och hur länge mäklaren har rätt till provision ska stå i avtalet.

Mäklararvoden för bostadsrätter i Uppsala

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 2 miljoner kr 43 619 kr 2,6 %
2 - 3 miljoner kr 50 033 kr 2 %
4 miljoner kr och över 65 300 kr 1,5 %

Mäklararvoden för hus och villor i Uppsala

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 53 375 kr 5,7 %
1 - 2 miljoner kr 62 598 kr 4 %
2 - 3 miljoner kr 73 985 kr 2,6 %
4 - 6 miljoner kr 101 624 kr 2,1 %
6 - 8 miljoner kr 131 277 kr 1,9 %
8 miljoner kr och över 159 600 kr 1,8 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Uppsala

Försäljningspris Arvode genomsnitt (kr) Arvode snitt (kr) Arvode genomsnitt (%) Arvode snitt (%)
Upp till 1 miljoner kr 40 000 kr 4,8 %
1 - 2 miljoner kr 68 667 kr 4,3 %
2 - 3 miljoner kr 65 690 kr 2,2 %
4 - 6 miljoner kr 71 311 kr 1,5 %
6 miljoner kr och över 85 000 kr 1,2 %

Vad tar mäklarna i arvode i Uppsala?

Vill du jämföra mäklararvoden i Uppsala? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Uppsala?

Detta beror på vilken typ av arvode mäklaren tar ut och vad som ingår i detta.

Vad kostar en mäklare i Uppsala?

Det beror på vilka tjänster som ingår och hur arvodet räknas ut. Det genomsnittliga arvodet i Uppsala ligger omkring 68 714 kr.

Vad är ett normalt eller rimligt arvode i Uppsala?

Det beror på vilken typ av tjänster du vill ska ingå i arvodet och vilken typ av bostad du ska sälja.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här