Mäklararvode Västerås – Vad är ett rimligt arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Västerås är 55 297 kr vilket i procent motsvarar ett mäklararvode på 2,6 procent.

Här hittar du procentsatser och information om mäklararvoden i Västerås.

Att sälja en bostad tillhör en av livets stora affärer. Därför är det såklart viktigt att känna sig trygg i sina val och ha kontroll över de olika stegen i processen. En av de saker som kan kännas lite förvirrande är mäklararvodet. För hur mycket ska man egentligen betala? Vad ingår i mäklararvodet? Och är den billigaste mäklaren alltid den bästa? Fortsätt läsa för att få mer information om hur många procent mäklaren kan ta i provision och hur det normala mäklararvodet ser ut för dig som ska sälja en bostad i Västerås.

Mäklararvode Västerås

Snittarvoden i Västerås

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Bostadsrätt 42 229 kr 3,4 % 39 000 kr
Villa 68 034 kr 2 % 60 538 kr
Radhus / parhus 55 800 kr 2,3 % 50 125 kr
Bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 42 229 kr
Mäklararvode procent 3,4 %
Mäklararvode median 39 000 kr
Villa
Mäklararvode genomsnitt 68 034 kr
Mäklararvode procent 2 %
Mäklararvode median 60 538 kr
Radhus
Mäklararvode genomsnitt 55 800 kr
Mäklararvode procent 2,3 %
Mäklararvode median 50 125 kr
Vi hjälper dig jämföra mäklararvoden Se vad mäklare tar för att sälja din bostad Jämför mäklararvoden nu
  1. Beskriv bostaden du vill sälja
  2. Vi matchar dig med mäklare som jobbar med din typ av bostad
  3. Få förslag på arvoden för din försäljning

Vad är ett rimligt arvode i Västerås?

När man betalar ett mäklararvode betalar man alltså mäklaren för att han eller hon ska ta hand om och ansvara för din bostadsaffär. Vilka tjänster som ingår kan skilja sig lite åt från mäklarbyrå till mäklarbyrå, men också från mäklare till mäklare. De tjänster som brukar ingå är dock värdering av bostaden, fotografering, annonsering, visningar och såklart själva försäljningen. Mäklararvodet är alltså det som mäklaren tjänar i provision för att sälja din bostad, och kostnaden blir högre ju högre värdet på bostaden är eller köpeskillingen blir. Hur mycket man egentligen ska betala och vad som är ett rimligt mäklararvode i Västerås är därför svårt att svara på, utan där gäller det att titta på vilka tjänster som ingår, vilken typ av bostad du ska sälja, vilken erfarenhet mäklaren har och hur bostadsmarknaden ser ut i stort. Prognosen för det generella mäklararvodet i Västerås och resten av Sverige 2024 ser dock ut att ligga på 25 000 kr55 000 kr för bostäder med ett värde på 1 000 000 kr. Planerar du istället att sälja en bostad som är värderad till över 8 000 000 kr kan ett normalt mäklararvode istället vara 130 000 kr130 000 kr. Detta är dock bara genomsnitt för landet och det verkliga mäklararvodet kan skilja sig åt om du till exempel ska sälja en bostad i Västerås, Stockholm, Malmö, Göteborg eller Uppsala.

Som du ser kan kostnaderna skilja sig mycket åt och det är därför viktigt att sätta sig in i vad som ingår och vad du faktiskt får för pengarna. Se alltså inte till att bara titta på själva summan – det är minst lika viktigt att hitta en mäklare som du känner dig trygg med och som arbetar på ett sätt som du gillar. Glöm heller inte att du kan göra avdrag på mäklararvodet i deklarationen och på så sätt sänka kostnaden något.

Vilka olika arvodestyper finns det i Västerås?

När du jämför olika mäklare i Västerås kommer du antagligen att se att de använder sig av olika former av mäklararvode – rörligt arvode, fast arvode eller procenttrappa. Även detta kan vara bra att sätta sig in i för att kunna bestämma dig för vilken form som passar dig absolut bäst. Ett fast arvode är till exempel bra för dig som vill veta hur höga kostnaderna kommer bli i förväg, oavsett vad slutpriset för bostaden blir. Väljer du istället en mäklare som använder sig av rörligt arvode kommer mäklarkostnaden att avgöras utifrån köpeskillingen. Mäklaren har alltså rätt till en provision som beräknas på försäljningspriset utifrån en viss procent och desto högre slutpriset blir, desto högre blir mäklararvodet. Procenten är dock alltid densamma. Många gillar dock denna metod eftersom det kan få mäklaren att jobba hårdare och få upp slutpriset för bostaden så högt som möjligt. Önskar du använda det som kallas för procenttrappa så kommer mäklaren istället att använda sig av olika procentsatser för olika intervall av köpeskillingen. Vissa mäklare använder sig även av en kombination av rörligt och fast arvode. Där bestämmer man ett fast arvode upp till ett visst försäljningspris, för att sedan ta ut en viss procent på varje krona som går över detta. I Västerås ligger det genomsnittliga mäklararvodet på 55 297 kr och 2,6 % och den vanligaste arvodestypen är fast arvode.

Mäklararvoden för olika typer av bostäder

Här kan du ta hjälp av kalkyler för att få ett hum om hur mycket du kan tänkas behöva betala i provision till mäklaren för just din bostad. Kostnaden skiljer sig nämligen åt beroende på om du ska sälja en villa, ett parhus eller en bostadsrätt eftersom de olika bostadstyperna kräver olika mycket jobb och ansvar. Så, hur mycket procent tar en mäklare i Västerås för en bostadsrätt respektive villa? Den procent en mäklare i genomsnitt tar i provision ligger på 3,4 % %, eller 42 229 kr, för bostadsrätter och 2 %, eller 68 034 kr, för villor år 2024.

Jämför mäklararvoden i Västerås

Mäklarnas arvoden skiljer sig väldigt mycket mellan olika städer och områden. För att ta reda på mäklarna tar för mäklararvoden i Västerås och vad som ingår så kan du använda den kostnadsfria tjänsten MäklarOfferter.se. Du beskriver bara bostaden du vill sälja så får du hjälp med att jämföra mäklarnas provisioner i Västerås.

Jämför mäklararvoden nu

Mäklararvoden för bostadsrätter i Västerås

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 1 miljoner kr 37 000 kr 5 %
1 - 2 miljoner kr 43 000 kr 3,1 %
2 - 4 miljoner kr 40 000 kr 1,7 %
4 miljoner kr och över 88 000 kr 1,9 %

Mäklararvoden för hus och villor i Västerås

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 53 000 kr 2,9 %
2 - 4 miljoner kr 61 000 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 78 000 kr 1,6 %
6 - 8 miljoner kr 90 000 kr 1,3 %
8 miljoner kr och över 130 000 kr 1,5 %

Mäklararvoden för radhus och parhus i Västerås

Försäljningspris Försäljnings-pris Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent
Upp till 2 miljoner kr 48 000 kr 3 %
2 - 4 miljoner kr 58 000 kr 2,1 %
4 - 6 miljoner kr 61 000 kr 1,4 %
6 miljoner kr och över 86 000 kr 1,1 %

Vad tar mäklarna i arvode i Västerås?

Vill du jämföra mäklararvoden i Västerås? Då kan du använda den kostnadsfria sajten MäklarOfferter.se. De hjälper dig hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som finns i ditt område.

Jämför mäklararvoden nu

Vanliga frågor:

Hur stort arvode tar mäklare i Västerås?

Tittar man på de genomsnittliga uppgifterna för 2024 i Västerås så ligger ett normalt mäklararvode på 55 297 kr och 2,6 %. Den arvodestyp som de flesta använder sig av är arvodestrappa.

Vad kostar en mäklare i Västerås?

Som tidigare nämnt kan mäklararvodet skilja sig mycket åt, även för bostäder av samma typ och med ett lika högt värde. Detta beror på att provisionen ofta baseras på mäklarens erfarenhet, vilket typ av arvode denne använder sig av och vad som ingår i kostnaden. Ta gärna hjälp av våra kalkyler för att skapa dig en uppfattning om vad just ditt mäklararvode kan landa på.

Vad är ett rimligt eller normalt arvode i Västerås?

Om du ska sälja en bostad i Västerås som är värderad upp till 1 000 000 kr är ett rimligt mäklararvode cirka 25 000 kr – 55 000 kr. Är bostaden istället värderad till över 8 000 000 kr, kan mäklararvodet komma att hamna på cirka 130 000 kr – 130 000 kr.

Rörligt mäklararvode (Procent)

Kostnad för arvode: 50 000 kr

Arvodestrappa

Kostnad för arvode: 70 000 kr

Jämför mäklararvoden
Börja här